دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه:
مخالفان سلاحهاي هستهيي ازبيش از70 كشور در تهران جمع خواهندشد
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، گفت: تاكنون بيش از 14 وزير امور خارجه، 10 معاون وزير، هشت نماينده از سازمانهاي منطقهيي و بينالمللي و كارشناسان و متخصصان از بيش از 70 كشور براي شركت در كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه اعلام آمادگي كردند.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدمهدي آخوندزاده ـ دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه ـ كه 29 و 28 فروردينماه در تهران برگزار ميشود صبح چهارشنبه در يك نشست خبري افزود: براي آشنايي افكار عمومي در داخل و خارج با سياستهاي اصولي كشورمان و بهخصوص برنامههاي صلحآميز هستهيي كشور و همچنين پايبند نبودن بسياري از كشورها به تعهداتي كه درباره روابط بينالملل دارند و به طور مشخص ان. پي. تي قرار گيرند كه اين كنفرانس از روز شنبه با برگزاري افتتاحيهاي آغاز ميشود.
وي ادامه داد: طيف وسيعي از كارشناسان بينالمللي مرتبط با موضوعات هستهيي را پوشش ميدهد. ابتدا بنا نبود اين همايش در حد دولتي باشد اما پس از اعلام برنامه برخي از كشورهاي دوست، همسايه و وزيران خارجه ابراز علاقه كردند تا در اين كنفرانس با توجه به زماني كه داشتيم وزير خارجه كشورمان پذيرفتند كه وزيران خارجه هم ميتوانند در اين كنفرانس شركت كنند.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، افزود: كنفرانس تهران محفلي است كه در آن هم نمايندگان دولتها هستند و هم كارشناسان ارشد بينالمللي مرتبط با مباحث خلع سلاح جهاني، متخصصان مربوط، نمايندگان مربوط به نهادها و سازمانهاي مطالعاتي و به ويژه نمايندگان رسانههاي جمعي كه اميدواريم با حضور فعال آنها پيام اصلي كنفرانس تهران كه "انرژي هستهيي براي همه و سلاح هستهيي براي هيچكس" است به جهانيان منتقل شود.
آخوندزاده همچنين در ادامه در پاسخ به پرسش يكي از خبرنگاران در مورد كنفرانس امنيتي هستهيي واشنگتن و محوريت مهم اين كنفرانس كه تحت كنترل قرار دادن مواد هستهيي و اورانيوم غنيشده با درصد بالاست و آيا ايران اين درخواست را به نوعي تحت فشار قرار دادن خود در بحث كنترل مواد هستهيي ميداند؟ گفت: موضوع بسيار مهمي كه بايد براي افكار عمومي واضح و روشن باشد تنفر و انزجار مردم جهان از سلاحهاي هستهيي است به خاطر آثار و جناياتي كه بر جاي گذاشته است.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، با اشاره به فجايع ناكازاكي و هيروشيما، افزود: مهمترين خواست بينالمللي اين است كه اين نوع تسليحات جايگاهي در دكترين دفاعي كشورها نداشته باشد. يكي از شعارهاي اصلي انتخاباتي اوباما در دوران مبارزات انتخاباتي بيان اين مطلب اين بود كه چنانچه وي سر كار بيايد تلاشهاي جدي در جهت خلع سلاح هستهيي به كار خواهد بست. سخنراني اوباما در برلين كه صدها هزار آلماني در آنجا شركت داشتند و مطالبي كه رييسجمهور آمريكا در پراگ مطرح كرد نشاندهندهي واكنش سياستمداران آمريكايي به اين خواست عمومي، مردمي و بر حق همهي ملتهاي جهان است. اين به عنوان يك واقعيت مطرح است.
او ادامه داد: به ميزاني كه آن تعهدات اخلاقي و سياسي جامهي عمل بپوشد طبيعتا اعتماد جهاني نيز ميتواند مجددا احراز شود. اما متاسفانه آن چه كه در واشنگتن اتفاق افتاد شاهد بوديم كه به اين مسائل پاسخي داده نشد. در اين كنفرانس به موضوع خلع سلاح پرداخته نشد. دو هفته پس از اجلاس واشنگتن، اجلاس بازنگري پيمان ان. پي. تي خواهد بود و توقع و انتظار اين بود كه در آنجا كشورهاي دارندهي سلاحهاي هستهيي هم وجود زرادخانههاي هستهيي را مذمت ميكردند و به سمت انجام تعهدات خود منطبق بر بند شش ان. پي. تي ميرفتند.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، افزود: ارزيابي كه امروز وجود دارد اين است كه بحث كاملا فرعي مطرح شده و آن موضوع تروريسم هستهيي و پايبندي به ان. پي. تي است كه افكار عمومي دنيا اين موضوع را چندان نميپذيرد زيرا در موضوع تروريسم اختلافنظر است. هنوز تعريف واحد حقوقي كه همهي كشورهاي سازمان ملل آن را بپذيرند وجود ندارد.
آخوندزاده با بيان اين كه همهي مردمان دنيا اشتراك نظر دارند كه سلاحهاي هستهيي مرگبارترين سلاحهايي هستند كه نه تنها امنيت كشورها را مورد خطر قرار ميدهند بلكه انسانيت را مواجه با خطر قرار ميدهند، تاكيد كرد: قطعا دولت آمريكا ميبايد تجديدنظر كند. اگر ميخواهد افكار عمومي با آن چه اعلام شده است واقعا همراه باشد. اما متاسفانه آن چه اتفاق افتاد خلاف اين موضوع را ثابت ميكند.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، گفت: نگاه كنفرانس تهران، نگاهي كاملا انساني است. معتقديم دورهي استفاده از دكترين دترانس و حفظ سلاحهاي هستهيي به عنوان سلاحهاي بازدارنده منسوخ شده است. خواست افكار عمومي در اروپا و آمريكا و ديگر نقاط دنيا اين است كه با توجه به تحولات بنيادين كه در مفهوم امنيت بينالملل در حال شكلگيري است ملتهاي دنيا به دنبال رفاه، آسايش و زندگي سعادتمندانه هستند.
وي همچنين در پاسخ به اين پرسش كه از اعضاي دائم شوراي امنيت نمايندگاني در اين كنفرانس حضور دارند، گفت: ما از همهي صاحبنظران چه از كشورهاي دارندهي سلاحهاي هستهيي و چه كساني كه سلاح هستهيي ندارند دعوت كردهايم. اين دعوت، دعوتي عام بود از كشورهايي كه دارندهي سلاحهاي هستهيي هستند هم در كنفرانس تهران دعوت شد و اين دعوت به خاطر همان پيمان ان. پي. تي كه صراحتا به امحاي سلاحهاي هستهيي و همچنين راي مشورتي ديوان دادگستري بينالمللي كه 1996 صادر شد بوده است.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، در پاسخ به اين پرسش كه كداميك از وزيران خارجه در اين كنفرانس شركت ميكنند، گفت: اين اسامي و جزييات ديگر مربوط به كنفرانس در روزهاي آينده را در سايت www.tehranicd.ir اعلام ميكنيم. روز جمعه اسامي همهي شركتكنندگان را در اين سايت درج خواهيم كرد. منتظر نهايي شدن هستيم.
آخوندزاده گفت: از كشورهاي عربي منطقهي خودمان سه وزير خارجه در اين كنفرانس شركت ميكنند. تلاش شده است كه از وزيران خارجهي مناطق مختلف دنيا افرادي حضور داشته باشند.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، همچنين در مورد سطح هيات شركتكننده ايراني در كنفرانس بازنگري ان. پي. تي گفت: وزير امور خارجه به همراه هيات كارشناسي در كنفرانس بازنگري در نيويورك شركت خواهد كرد و ديدگاههاي كشورمان را در آن كنفرانس مطرح ميكند.
او همچنين در پاسخ به پرسش ايسنا در مورد اين كه چه مواردي در پنلهاي اين كنفرانس مطرح ميشود؟ اظهار كرد: در اين كنفرانس سه پنل تخصصي خواهيم داشت. از حدود دو ماه پيش تماسهايي با دانشمندان و متخصصان و صاحبنظران اين امر داشتهايم و درخواست كردهايم خلاصه مقالههايي بفرستند. مقالات زيادي دريافت شد كه اميدواريم پس از پايان اين كنفرانس اين مقالات را منتشر كنيم.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، گفت: پنل تخصصي اوليه با عنوان "چالشهاي خلع سلاح" است كه هشت مقاله در آن مطرح خواهد شد و سخنرانان از كشورهاي مختلف نظراتشان را در اين رابطه بيان ميكنند. پنل تخصصي شمارهي دو با عنوان "تعهدات بينالمللي كشورها در زمينهي خلع سلاح و منع اشاعه و آثار نابود نكردن سلاحهاي كشتار جمعي" خواهد بود كه در آن محققان و متخصصان به طرح ديدگاههاي خود ميپردازند. در اين بخش هم مقالات بسيار خوبي داريم از كساني كه سالهاي طولاني در اين عرصه قلم زدهاند و كار كردهاند. پنل تخصصي شماره سه با عنوان "راهكارهاي عملي براي تحقق خلع سلاح" است كه اين پرجاذبهترين و مهمترين بخش اين كنفرانس است زيرا مردمان دنيا به دنبال اين هستند كه پس از 40 سال ببينند به چه طريق و چه زماني دارندگان سلاحهاي هستهيي ميخواهند اين تسليحات و دكترين نظامي خود را كنار بگذارند.
آخوندزاده همچنين در مورد بيانيهي پاياني اين كنفرانس نيز گفت: اين موضوع به شركتكنندهها واگذار شده است و هنوز هيچ تصميم مشخصي در اين رابطه اخذ نشده است. كنفرانس تهران برخلاف كنفرانس واشنگتن كه در آن دولتها حضور دارند بيشتر غيردولتي است. البته ما دو هدف متفاوت را دنبال ميكنيم. تعريف ما اينگونه است كه كساني كه مخالف سلاحهاي هستهيي هستند در تهران جمع خواهند بود و از نمايندگان دولتها، سازمانهاي مردمنهاد و افراد مستقل در كنفرانس تهران شركت خواهند كرد. بخش مربوط به بيانيهي پاياني يا جمعبندي رييس را به شركتكنندگان و تمايل آنها واگذار ميكنيم.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، همچنين در پاسخ به پرسش ديگر ايسنا در مورد اين كه آيا اين كنفرانس در سالهاي آينده نيز ادامه مييابد؟ گفت: كنفرانس امسال كنفرانس شماره يك خواهد بود و چنانچه شرايط مهيا باشد كنفرانس سال آينده نيز تكرار خواهد شد. در سالهاي آينده اين كنفرانس را در اختيار كشورهايي كه به دلايل همزماني چند اجلاس نتوانستند حضور پيدا كنند قرار ميدهيم.
وي در پاسخ به پرسشي در مورد اين كه آيا از مقامات ژاپن كه كشورشان تنها قرباني سلاحهاي هستهيي است براي حضور در اين كنفرانس اعلام آمادگي كردهاند؟ اظهار كرد: از تلاشهاي مشتركي كه در اين رابطه ميان دو كشور انجام شده است بايد تشكر كنيم. تلاش كرديم بازماندگان سلاحهاي هستهيي ژاپن را دعوت كنيم اما به دليل كهولت سن و بعد مسافت مانع از اين شد كه چند نفر از اين بازماندهها در تهران حضور يابند اما ژاپنيها مواد اطلاعرساني مفيدي ارسال كردند كه ما از آنها در حاشيهي كنفرانس استفاده خواهيم كرد.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، گفت: از ژاپن نيز هياتي در كنفرانس تهران شركت خواهد كرد. شايد خواست قلبي همهي ژاپنيها باشد كه روزي اين سلاحها برچيده شود و قطعا اين اشتراك نظر را در تهران پيدا خواهند كرد. ملت ايران با اين خواست جهاني در جهت امحاي سلاحهاي كشتار جمعي و بهخصوص سلاحهاي هستهيي همصدا است.
آخوندزاده در پاسخ به اين پرسش كه از كشورهاي عربي خليجفارس و مشخصا از امارات آيا هياتي در سطح ديپلماتيك خواهيم داشت؟ گفت: روز جمعه اطلاعات كاملي در مورد اين كنفرانس در اختيار رسانهها قرار خواهد گرفت. از امارات نيز هياتي براي شركت در اين كنفرانس داريم.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، در پاسخ به اين پرسش كه تلاش برخي كشورها به ويژه آمريكا براي ممانعت از حضور كشورها در كنفرانس تهران را چگونه ارزيابي ميكنيد؟ خاطرنشان كرد: اين روند، روندي است كه كسي نميتواند مانع آن باشد. اين منطق پذيرفته شده نيست و كساني كه موافق حفظ سلاحهاي هستهيي هستند مخالفت ميكنند. كليد آن چه كه در تهران زده شد بايد از مدتها پيش انجام ميشد اما به هر علتي آمادگي آن را نداشتيم، كه در اين مقطع كنفرانس برگزار شد.
او توضيح داد: متاسفانه برخي از مدعيان مبارزه با سلاحهاي هستهيي كاملا خود را با خواست عمومي مردمان دنيا رودررو قرار ميدهند. اين سياست هيچ جايگاهي در سياست خارجي كشور ما ندارد. بنابراين شايد بخشهايي در هيات حاكمهي آمريكا و كساني كه عادت كردهاند به استفاده از زبان تهديد و هنوز معتقدند كه سلاح هستهيي ميتواند در روابط بينالمللي كاربرد داشته باشد، ممكن است از پيگيري چنين طرحهايي خوششان نيايد. اين امتحان سختي است و كساني كه درسهايشان را خوب نخوانده باشند سعي ميكنند از امتحانهاي مختلف به نوعي فراري شوند و يا صحنهي امتحان را برهم زنند.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، با اشاره به پذيرش قطعنامهي خاورميانهي عاري از سلاح هستهيي از سوي آمريكا، روسيه و انگليس، افزود: ايران جزء بانيان اين قطعنامه است. از 1995 تاكنون بيش از 15 سال ميگذرد و هيچكدام از كشورها به تعهد خود در اين رابطه توجه نكردهاند و اين به دليل پافشاري رژيم صهيونيستي بر مواضع تبعيضآميز و غيرانسانياش است.
آخوندزاده تاكيد كرد: كساني كه مخالف برچيده شدن سلاحهاي هستهيي هستند تلاشهايشان در اين مسير است كه كنفرانس تهران شكل نگيرد.
دبير كل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، در پاسخ به پرسش ديگري در مورد شكايت ايران از مواضع اخير اوباما در مورد ايران، گفت: تمركز اصلي ما در مورد فعاليتهايي است كه در كشور خودمان انجام ميدهيم. در حقوق و روابط بينالملل استفاده از كلمات تهديدآميز مخالف حقوق بينالملل است. بر اساس پارگراف چهار مادهي دو منشور ملل متحد آن چه كه توسط مقامات آمريكايي بهكار برده شد در تضاد كامل با حقوق مسلم در روابط بينالملل است. به همين دليل سفير و نمايندهي دائم ايران در سازمان ملل نامهي اعتراضآميزي را در پاسخ به اين اظهارات تسليم رييس دورهيي شوراي امنيت كرد و اين اعتراض به ثبت رسيده است.
وي افزود: اين اعتراض اوليه است. متن كامل حقوقي اعتراض ايران در روزهاي آينده تقديم ميشود. اين نوع اظهارات، اظهاراتي است كه قطعا محكوم است و در تضاد كامل با حقوق مسلم مندرج در منشور است و افكار عمومي آن را نميپذيرد.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، همچنين در پاسخ به پرسش ديگري در مورد حضور كشورهاي دارندهي سلاح هستهيي در كنفرانس تهران نيز، گفت: نقطهي قوت كنفرانس تهران آن است كه آنها در اين كنفرانس شركت ميكنند زيرا آنها نيز بايد با سوالاتي كه توسط كارشناسان مطرح خواهد شد روبهرو شوند و پاسخگو باشند.
آخوندزاده در ادامه در پاسخ به پرسش ديگري در مورد واكنش ايران در زمينهي پيمان كاهش 30 درصدي كلاهكهاي هستهيي ميان اوباما و همتاي روسياش، گفت: بايد پرسيد كه چه نظارتي روي اين موضوع است و افكار عمومي دنيا با اين سوال روبهرو است كه چه نظراتي بر اين مساله وجود دارد. به طور رسمي اعلام شده است كه آمريكا 9 هزار كلاهك هستهيي دارد و روسيه 12 هزار. اما هيچ مرجع سومي تاكنون اين موضوع را بهصورت بينالمللي تاييد نكرده است كه اين موضوع چگونه ميخواهد كاهش پيدا بكند. مهمترين سوال اين است كه آيا آنها حاضرند مكانيسم نظارتي بر فعاليتهايشان اعمال شود؟
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، با بيان اين كه هر قدمي كه براي كاهش اين تسليحات برداشته شود از نظر ما مثبت است، گفت: اما بحث ما زمان است.
او در ادامه در مورد اين كه شما در مورد خاورميانهي عاري از سلاحهاي هستهيي سخن ميگوييد و اعلام ميكنيد رژيم صهيونيستي بايد از داشتن سلاحهاي هستهيي خودداري كند اما آن را طرف گفتوگو قرار نميدهيد و به رسميت نميشناسيد و دعوتش نميكنيد؟ گفت: اصرار ما تنها خاورميانه نيست بلكه مربوط به كل دنياست.
دبيركل كنفرانس خلع سلاح و منع اشاعه، ادامه داد: نتانياهو به دليل مواجه نشدن با سوالات، سفرش به آمريكا را كنسل كرد. با اين كه بحثهايي در آمريكا قرار بود مطرح شود موضوع تروريسم هستهيي بود اما مشخص است كه اين خواست بينالمللي است. متاسفانه خاورميانه جزء مناطقي است كه هنوز به دليل پافشاري، خيرهسري و اصرار رژيمي كه به هيچوجه مقررات بينالمللي را قبول نميكند و با لجاجت و خشونت به همهي درخواستهاي مشفقانهي كساني كه طرفدارش هم هستند برخورد ميكند، نتوانسته جزء مناطق عاري از سلاحهاي هستهيي شود.
آخوندزاده تصريح كرد: كشورهاي غربي بايد پاسخ دهند كه با چه منطق و چه توجيهي وجود اين سلاحها را در خاورميانه ناديده ميگيرند. اين خواست جهاني است كه خاورميانه بايد از سلاحهاي هستهيي عاري شود.
معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه، در پايان در پاسخ به پرسش ديگري در مورد رابطهي ايران و روسيه و رويكردهاي اين كشور نسبت به ايران، گفت: هيچگاه سياستهاي ايران بر مبناي جلب حمايت يك كشور عليه كشور ديگري نبوده است. ما منافع ملي خودمان را در ارتباط با آنچه كه بايد انجام دهيم انجام نميدهيم، پيگيري نميكنيم. روابط ما با روسيه روابط خوبي است. آنها نيز هر چه كه پيشتر رويم بيشتر متوجه اهميت و حساسيت روابط دوجانبه ميشوند.
وي تاكيد كرد: در مورد هر مطلب و تهديدي كه عليه ايران انجام گيرد بلافاصله اقدامات خود را انجام ميدهيم. اينگونه نيست كه اگر كشوري ولو تهديد لفظي كند ما ساكت باشيم.