رهبر فهرست العراقيه اظهار داشت: اگر كسي اعتراضي به شخص من داشته باشد حاضرم از پست نخست وزيري چشم پوشي كنم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اياد علاوي، رهبر فهرست العراقيه در گفتگو با روزنامه اماراتي دارالخليج، در خصوص تشكيل دولت جديد عراق و اين كه چه كسي مسئول تاخير تشكيل دولت است، تصريح كرد: ما در راستاي تشكيل دولت مشاركت ملي واقعي با مشاركت فراكسيونهاي پيروز در انتخابات تلاش ميكنيم و تمايل داريم احزاب و شخصيتهايي را هم كه در انتخابات پيروز نشدند و يا در آن شركت نكردند، در روند سياسي دخالت دهيم.
علاوي ادامه داد: تاخير تشكيل دولت به دو دليل است نخست اين كه طي سه ماه نخست بعد از انتخابات اشكالهايي در مفهوم تفسير جناح بزرگتر از سوي دادگاه فدرال مطرح شد. دليل دوم به بازشماري آرا در بغداد بازميگردد. ما سه ماه به علت اصرار ائتلاف دولت قانون بر بازشماري آرا را از دست داديم. بعد از آن اين ائتلاف بر تفسيري كه يكي از قضات عراق در زمينهي مفهوم جناح بزرگتر مطرح كرد پافشاري نمود. اين امر بسيار عجيب بود. چون راي قاضي دادگاه فدرال اختيارات لازم براي اين مساله را ندارد. من با رايزني برخي مشاوران حقوقي اين دادگاه را تاسيس كردم. ما در آن زمان قانون اساسي نداشتيم و قانون اداره كشور را در اختيار داشتيم.
علاوي افزود: بعد از اين تاخير آنها اتحاد ملي را تشكيل دادند اما با وجود اختلافات در درون اين اتحاد ما عملا وجود خارجي از اين اتحاد نديديم. پافشاري اين دو ائتلاف براي تصدي نامزدي از اين ائتلاف براي احراز پست نخست وزيري تاكنون مذاكرات مربوط به تشكيل دولت را به تاخير انداخته است.
رهبر فهرست العراقيه تصريح كرد: قانون اساسي عراق داراي اشتباهاتي است و بخشي از اين اشتباهات اختيارات مطلق نخست وزير است. باقي ماندن اين اختيارات خطري بر آينده كشور است. اختيارات نبايد تنها به نخست وزير محدود شود، چون ما بر اصل مشاركت ملي تاكيد داريم و خواهان تشكيل دولت مشاركت ملي هستيم.
وي درباره ديدارهايش با هياتهاي آمريكايي گفت: من به آنها گفتم كه نگذاريد ما در شرايط ناامن زندگي كنيم. من به آنها گفتم بايد اصل تشكيل كشور عراق را به طور صحيح بويژه بعد از آغاز خروج شما از عراق آغاز كنيم. چون در غير اين صورت با مشكل روبرو خواهيم شد. من اميدوارم گروههاي سياسي در راستاي تشكيل دولت سرعت به خرج دهند.
وي خاطرنشان كرد: مساله مهم از نظر من تشكيل دولتي شفاف و قادر به ادارهي كشور است. به اعتقاد من تشكيل دولت به طور عجولانه باعث ايجاد آشوب در كشور ميشود.
علاوي دربارهي اوضاع امنيتي كشورش تصريح كرد: ما بايد با صراحت با وقايع روبرو شويم. بهبود نسبي در اوضاع امنيتي طي سالهاي اخير به حضور گسترده آمريكا در عراق بازميگشت. البته جداي از حمايت شوراهاي بيداري از تصميمهاي امنيتي دولت كه نقش مهمي را در مبارزه با تروريسم ايفا كردند. به اعتقاد من نيروهاي امنيت داخلي هم چنان ناكافي هستند و نميتوانند كنترل اوضاع امنيتي را برعهده بگيرند. اين نظر شخصي من نيست؛ جواد بولاني، وزير كشور عراق اين مساله را تاكيد كرده است.
علاوي تصريح كرد: به اعتقاد من نوعي عدم درك مناسب در خصوص اوضاع امنيتي عراق وجود دارد. چون اوضاع امنيتي با مسايل ديگر در آميخته است نخست تحقق آشتي ملي واقعي اين كه جامعه عراق در صلح بسر ببرد. اين مساله مستلزم عدم تبعيض ميان اين گروه يا آن گروه است و هم چنين بايد به هر گونه در حاشيه قرار دادن گروهها خاتمه دهيم. اما مساله دوم مربوط به ثروت اقتصادي گسترده عراق است. در حالي كه بر اساس برخي گزارشها يك سوم ملت عراق زير خط فقر هستند و اين امر هرگز به ثبات عراق كمك نخواهد كرد. بخش ديگر اين مساله مربوط به لزوم وجود سياست خارجي شفاف و قوي و مبتني بر اصول صحيح است.
رهبر فهرست العراقيه تصريح كرد: در اين خصوص بايد گفت سياست خارجي ما مبتني بر دو اصل يعني حاكميت ملي و منافع مشترك با ديگر كشورها است. اما بخش ديگر مربوط به اوضاع امنيتي، لزوم ايجاد نيروهاي امنيتي آماده و حرفهاي است كه از هر گونه تقسيم بندي طايفهاي دور باشند. با رعايت اين بخشهاي مهم امنيت در عراق برقرار خواهد شد.
علاوي درباره پيشنهادات آمريكا در زمينه نزديك ساختن ديدگاههاي العراقيه و دولت قانون اظهار داشت: بر اساس دموكراسي صحيح بايد دو فراكسيون بزرگ در راستاي تشكيل دولت ائتلاف تشكيل دهند چيزي كه اخيرا در انگليس رخ داد؛ اما مشكل ما اين است برخي هنوز به دنبال يك پست خاصي هستند. ما كميتهاي براي مذاكرات با دولت قانون و ائتلاف ملي داريم و با فراكسيونهاي كرد نيز مذاكره ميكنيم.
وي در خصوص اينكه واكنش العراقيه در صورت تشكيل دولت از سوي اتحاد ملي چيست؟ گفت: اگر اتحاد ملي بر سر معرفي يك نامزد براي پست نخست وزير پيروز شود در آن صورت ما موضعگيري صريح خواهيم داشت. چون ما تاكنون اتحاد ملي را از رسانهها شنيدهايم. موضعگيري ما هرگز آسان نخواهد بود. چون ما به مفهوم تفسير دادگاه فدرال دربارهي مفهوم جناح بزرگتر اعتراض داريم. تمام احتمالها وارد است. از جمله عقب نشيني از روند سياسي.
علاوي دربارهي اين كه آيا آماده عقب نشيني از پست نخست وزيري است تصريح كرد: اگر اعتراضها به شخص من شود كه مانع تصدي من براي پست نخست وزيري شود من آمادهام از اين پست با كمال ميل چشم پوشي كنم. من به دنبال اين پست يا آن پست نيستم. چيزي كه من بر آن تاكيد دارم تحقق حق قانوني العراقيه در زمينه مسئوليت آن جهت تشكيل دولت است.
علاوي ادامه داد: اگر من نخست وزير دولت آينده نشوم ميتوانم اين مسئوليت را به شخصيتهاي ديگر در العراقيه بدهم چون اكثر اعضاي العراقيه شايسته هستند. اعضاي العراقيه به دنبال قدرت و پست نيستند بلكه ميخواهند رسالت طرح مليشان را اجرا كنند.
رهبر فهرست العراقيه درباره نقش منطقهاي در زمينهي تشكيل دولت عراق گفت: ايران و آمريكا نقش عظيمي در اوضاع كنوني عراق ايفا ميكنند. ما با ايرانيها مذاكراتي را آغاز كرديم سه هيات را به ايران فرستاديم كه بگويم العراقيه دولتي ملي را در عراق تشكيل خواهد داد.
وي خاطرنشان كرد: ما به دنبال پايان دادن به تمام مسايل پيچيده در خصوص روابط ايران و عراق هستيم. ما هم چنين از سوريه، تركيه، قطر و اخيرا از روسيه و ديگر كشورهاي حوزه خليج (فارس) خواستيم به ايران ابلاغ كنند كه ما آماده مذاكره با ايرانيها و شنيدن نظر آنها هستيم. ايران نيز بايد نظر ما را بشنود. چون ما خواهان برقراري روابط مثبت با ايران هستيم. اين روابط بايد مبتني بر اصولي باشد كه در سياست خارجه بر آن تكيه داريم.
علاوي افزود: از اين رو هرگز اجازه نخواهيم داد هيچ كس از خاك عراق به ايران حمله كند. من در سفرم به تمام كشورهاي عربي و روسيه و تركيه تاكيد كردم كه مساله هستهاي ايران بايد از طريق مسالمت آميز حل شود. ما در عين حال ميخواهيم عراق كشوري با حاكميت مستقل باشد.
علاوي درباره طرح تقسيم قدرت در سالهاي آينده كه از سوي آمريكاييها مطرح شده گفت: ما معتقديم اين پيشنهاد توهيني به عراق و عراقيها است. چون عراق غنيمت جنگي نيست تا تقسيم شود. ما بر توزيع اختيارات ميان مسئولان دولت تاكيد داريم. ما در العراقيه نيازي به تقسيم قدرت نداريم.
وي دربارهي عقب نشيني آمريكا از عراق گفت: تصور نميكنم عقب نشيني آمريكا از عراق به منزله يك عقب نشيني واقعي بود. تصور نميكنم روابط عراق و آمريكا مبتني بر توازن ميان دو كشور باشد. ما در العراقيه خواهان برقراري روابط بهتر با آمريكا هستيم. اما اين روابط دوستانه و متوازن و استراتژيك نيست. ما موضعگيري در قبال توافقنامه امنيتي ميان دولت عراق و آمريكا داريم و يكي از آن دلايل خارج ساختن عراق از فصل هفت منشور سازمان ملل است. اما ديكتههايي از خارج به عراق ميشود كه با عقب نشيني آمريكا از عراق ارتباط داشت.
علاوي درباره نقش مرجعيت ديني تصريح كرد: ما از مرجعيت ديني قدرداني ميكنيم. ما ارتباط قوي با مرجعيت ديني داريم و مرجعيت ديني در مسايل سياسي دخالت نميكند و روابطش با تمام گروهها يكسان است. چون دخالت مرجعيت در امور سياسي به منزله تضعيف مرجعيت ديني و اوضاع سياسي است. تمام گروههاي سياسي نبايد تنها براي مشكلات سياسي به نزد مرجعيت ديني بروند بلكه آنها بايد با مرجعيت به توافق برسند و به آن احترام بگذارند. مرجعيت ديني در مسايل استراتژيك نقش اصولي دارد و اين مر بسيار مهم است اما برخي گروههاي سياسي جزييات اوضاع هر روزه روند سياسي را به مرجعيت ديني ابلاغ ميكنند كه اشتباه است.
انتهاي پيام
كد خبر: 8906-09228
خبرهاي مرتبط:
· المالكي :
عراق نيروهايي دارد كه قادر به نابودي هر دشمني هستند
· طارق عزيز:
به علت طولاني بودن دوره محكوميتم، احتمالا در زندان ميميرم