كربكندي در گفتوگو با ايسنا:
از اين فدراسيون بيساختار و رابطهمحور چه انتظاري داريد؟!
شخصي 30 ميليون تومان ميداد تا پسرش را انتخاب كنم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ورزشي - فوتبال
كارشناس فوتبال گفت: از فوتبال و فدراسيوني كه هيچ ساختار و اصول مشخصي نداشته و تخصص در آن چيزي شبيه به شوخي است، چطور انتظار موفقيت تيمهاي ملياش را داريد؟!
رسول كربكندي در گفتوگو با خبرنگار ورزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره شرايط كنوني تيم ملي فوتبال جوانان و سردرگمي فدراسيون در اعلام رسمي كادر فني اين تيم، اظهار كرد: متاسفانه نميدانم چرا كسي نميبيند يا نميخواهد ببيند كه چطور فوتبال ما نزول كرده و در هيچ ردهاي به موفقيت نميرسد! و قتي كار اصولي انجام نميشود و در پي آن نتايج مطلوبي براي تيمهاي يك مجموعه حاصل نميشود، اين بدان معناست يك جاي كار ايراد دارد و نظرات مديران فدراسيون هم تنها نظراتي متعصبانه نسبت به خودشان است.
**اگر پول نداشته باشي، بچهات فوتباليست نميشود!
وي افزود: شيب نزولي فوتبال ما به حدي تند است كه به جاي علت يابي مشكلات، صورت مسالهها را پاك كرده و فقط مربيان را مدام جابجا ميكنند، براي آورن مربي خارجي هزينه ميلياردي صرف ميكنند، 6ماه برسر تيم اميد دعوا ميكنند و بعد آن يك مربي جوان را سرمربي كرده و در ادامه آن افتضاح را به بار ميآورند. هر كار ديگري از اين دست ميكنند تا به مثلا به نتيجه برسند، غافل از اينكه بر پيكرده مجموعهاي كه ساختار مشخص و منسجمي ندارد فقط رنگ ميزنند! در مملكتي كه اگر پول نداشته باشي، بچهات نميتواند فوتباليست شود و مستعدهاي فقير راه به جايي نميبرند
چطور انتظار ظهور پديدهها و پشتوانهسازي در فوتبال باشيم؟
** انتخاب مربيان تيمهاي ملي عمدتا براساس رابطه است نه ضابطه!
كربكندي خاطرنشان كرد: مجموعهاي كه بايد سرمايهگذاريها و توجههاي جدياش به سمت تقويت آكادميها و آموزشگاهها و نظارت بر آنها باشد و پول را آنجا خرج كند تا همه امكان ديده شدن و پرورش يافتن داشته باشند، هزينههاي هنگفت را در بخشهاي ديگر كرده و شاهديم تمام فضاي فوتبال ما را تحتالشعاع قرار داده است. همه جا پول كار را آباد ميكند، اما در فوتبال ما خراب كرده و ميبينيم بازيكنان نوجوان و جوان در آستانه شكوفا شدنش تحت تاثير شرايط و قواعد فوتبال آلوده ما قرار گرفته و دستمزدهاي هنگفت طلب ميكند. اين يك آسيب فرهنگي هم هست كه فدراسيون هم نميتواند به تنهايي برايش نسخهاي داشته باشد، اما ميتواند فشار آسيبها و لطمات جديتر بر پيكرده فوتبال را با تدابيرش كاهش دهد. اين تنها نگاه آرماني ما نسبت به فدراسيون است، چرا كه روابط بر ضوابط غلبه داشته و انتخاب مربيان عمدتا بدين شيوه است.
** شخصي 30 ميليون تومان ميداد تا پسرش به راهآهن بيايد
كربكندي گفت: زماني كه در راه آهن بودم، بازيكني كه به تيم ملي نوجوانان راه پيدا كرده بود، وقتي ميخواست با باشگاه قرارداد ببندد با يك دلال آمد و 100 ميليون طلب كرد. در آن مقطع زماني كه ما از بازيكنان مختلف تست ميگرفتيم، مرد مسني از تمرينها ديدن ميكرد كه ظاهرا پسرش جزو تستيها بود. او كه پسرش مورد تاييد ما نبود، خواست تا يك بار ديگر به فرزندش فرصت آزمايش بدهيم. ما قبول كرديم، اما او بلافاصله گفت حاضر است 30 ميليون تومان بدهد تا پسرش انتخاب شود. به او گفتم تا اينجا درست آمده بودي، اما از اينجا به بعد اشتباه آمدي يا حداقل پيش من اشتباه آمدي؛ خب در نظر بگيريد اگر پول را ميگرفتم و پسرش را تاييد ميكردم چه ميشد؟ يك بازيكن كماستعداد را وارد بدنه فوتبال ميكردم؛ فكر ميكنيد اين اتفاقها چقدر در فوتبال ما ميافتد؟
*** در همه ادوار مشكل داشتيم
كربكندي در ادامه انتقادهايش نسبت به ساختار فوتبال و فدراسيون گفت: زماني كه بنده مربي دروازهبانهاي تيم ملي بودم به همراه برخي مربيان ديگر به نقاط مختلف كشور سفر كرده و از بازيكنان بسياري تست گرفتيم و با برگزاري بازيهاي متعدد، استعدادهاي زيادي كشف شدند كه كريم باقري، علي موسوي و... هم جزو آنها بودند. آن زمان براي تمام گلرهاي مستعد پرونده درست كردم 2 ماه بعد از آنكه رييس فدراسيون عوض شد و امير عابديني بر سر كار آمد، اصلا نگفتند شما تا حالا براي پولي كه گرفتيد چه كردهايد؟ حتي پروندهها را هم از من نگرفتند! لذا اين مشكلات فقط مربوط به دوره كفاشيان نيست در گذشته هم بوده، اما حالا شيوه برخورد كفاشيان با مشكلات و دغدغههاي مهم فوتبال به گونهاي است كه شايد به شخصيت آدمهايي كه زماني اين سمت را داشتند برميخورد.
*** شك ندارم كه استعدادهايي در حقشان اجحاف شده
وي در پاسخ به اين سوال كه كار استعداديابي 5 هزار بازيكن كه كميته جوانان مطرح ميكند را يك كار اصولي و در راستاي يك سير منطقي ميدانيد، تصريح كرد: اين كارها خوب است، اما به شرط آنكه استمرار داشته باشد. سوال من اينجاست كه آن بازيكناني كه در دورههاي گذشته در قالب تيم ملي نوجوانان استعداديابي شدند، كجا هستند؟ چند نفر از آنها اكنون جزو ثمرات آن دوره، مشغول به كارند؟ ضمن اينكه معتقدم نتيجه عملكرد يك ساختار غلط ممكن است نتايج نادرستي را هم در پي داشته باشد، شك ندارم استعدادهايي هستند كه در اين بين ديده نشده و در حقشان اجحاف شده و عده ديگري با رابطه توانستند ديده شوند.
*** ميخواهيم ميوه درختي كه كاشتيم حتما در دوره خودمان ببينيم
وي ادامه داد: از اين شرايط بدتر هم ميتواند وجود داشته باشد، چراكه استمرار عدم برنامهريزيها، بيساختاريها و آلودگي فوتبال تبديل به فرهنگ حاكم بر فوتبال شده است . فرهنگي كه همه در آن ميخواهند ميوه درختي كه كاشتهاند به سرعت و در دوره خودشان ثمر دهد. كسي نميخواهد با كارهاي اصولي و بلند مدت خودش را فداي آيندگان و موفقيتهاي بعدي كند.
تخصص در فدراسيون فوتبال چيزي شبيه به شوخي است
كربكندي تاكيد كرد: متاسفانه در سيستمي كه تخصص در آن چيزي شبيه به شوخي است، الان كه در آستانه سن بازنشستگي هستم و از سر دلسوزي براي فوتبال اين مملكت حرف ميزنم، ميگويند كربكندي به اين خاطر انتقاد ميكند كه خودش مربي تيم ملي نيست! گزينشهاي مربيان براساس رابطه بوده و به سابقه، تجربه موفق، تخصص اجرايي كار و ... اهميت نميدهند.
*** تنها علي دوستيمهر براساس شايستگيهايش مربي تيم ملي است
وي ادامه داد: در اين سيستم تنها علي دوستي مهر را ميبينيم كه بنابر شايستگيهايش فعاليت ميكند، هرچند اين ساختار غلط يا به تعبيري بيساختاري در فدراسيون بر كار تيم نوجوانان هم اثرگذار است. تا حالا فكر كردهايد چرا مربيان جوان پس از پايان دوران بازيگريشان حاضر نيستند در تيمهاي پايه كار كنند؟ تنها به خاطر مسائل مادي است و بس؛ در طي ساليان گذشته تنها علي دوستي مهر را ديدهام كه با دلسوزي و تفكر پيشرفت فوتباليستهاي ايراني را در اين عرصه كار ميكند.
*** از فوتبال و فدراسيون بيساختار انتظار قهرماني داريد؟!
كربكندي در پاسخ به اين سوال كه با اين تفاسير انتخاب اكبر محمدي كه يك مربي جوان است را براي تيم جوانان چطور ارزيابي ميكنيد، گفت: من او را نميشناسم و بحث من درباره انتخابهاي فدراسيون به مسائل فراتر و كلانتر معطوف ميشود كه اگر كار ريشهاي درست شود ميتوان انتظار انتخابهايي كه حتما درست هستند را داشت. با اين آلودگيها و سيستم غلط بايد چه انتظاري از تيمهايمان داشته باشيم؟ آيا منتظريم قهرمان آسيا شده يا در دنيا به موفقيتهاي بزرگ برسيم؟ در شرايطي كه فوتبال در دنيا به صنعت، علم، اقتصاد فرصتي براي پيشرفت تبديل شده و داراي اصول و ضوابط مشخص است، ما اينجا مشغول چه كاري هستيم؟
پول را بيرويه و غلط در فوتبال خرج كرده و فرهنگ ماديگرايي را ترويج ميدهيم آن وقت بعد از مدتي سقف قرارداد براي بازيكنان تعيين ميكنيم!
*** تا فشارهاي رواني نيمكت را تحمل نكرده باشي، نميتواني مربي شوي
اين كارشناس فوتبال خاطرنشان كرد : در فدراسيوني كه عوامل مختلفي در كار آن دخالت ميكنند، تصميمها به او تحميل ميشود، روابط كاملا جاي ضوابط را گرفته و... بايد هم افراد گمنام بعضا سمت گرفته و به عناوين مهم هم برسند. مربيگري تنها يك كار تئوري نيست. افراد زيادي را ميشناسيم كه در علم تئوري فوتبال جزو نوادر ما هستند، اما در كار مربيگري ناموفق بودند، چرا كه اين دو مقوله تفاوتهاي زيادي با هم دارند. او ممكن است خوب تدريس كرده و تحليل كند، اما تا وقتي در فوتبال سختي نكشيده باشيد، فشارهاي رواني و عصبي نيمكت را تحمل نكرده باشد، قلبش تا آستانه ايستادن پيش نرفته باشد و مشكلاتي از اين دست را تجربه نكرده باشد، نميتواند مربي توانمندي آن هم براي تيم ملي باشد. اصلا نميتوانيم چنين انتظاري از او داشته باشيم.
*** با اين وضعيت نميتوانم آينده خوبي براي تيم جوانان متصور باشم
كربكندي در واكنش به اين كه با اين تفاسير، پس آينده خوبي را براي تيم جوانان با وضعيت فعلي متصور نيستيد، به ايسنا گفت: بيترديد همين طور است، چرا كه مشكلات و فراتر از آنها به هم ريختگي سيستم و عدم ساختار مناسب در فدراسيون نميتواند ما را به موفقيت تيم جوانان هم اميدوار كند.
http://www.isna.ir/ISNA/NewsView.aspx?ID=News-1803953&Lang=P