لرد کلارک ـ نماینده مجلس اعیان انگلستان، رئیس حزب کارگر ۱۹۹۲ ـ ۱۹۹۳:
صبح بهخیر به همگی شما. ما سخنرانان برجسته زیادی امروز داریم و نمیخواهیم وقت بگذرد. همکاران و دوستان من، ما مجدداً اینجا جمع شدهایم که اعتراض خودمان را نسبت به اقدامات خفتبار رژیم ایران که با ادامه فشار روی نوری مالکی هر چه بیشتر افراد اشرف را تحت فشار و تهدید قرار میدهد، ابراز کنیم. این عروسک خیمهشببازی خوار و ذلیل ملایان، توسط جهان آزاد بهخاطر اجرای دستورات رژیم ایران محکوم شده است. ما از انتخاب اخیر نماینده ویژه اتحادیه اروپا ژان دو رویت برای کمپ اشرف استقبال میکنیم. این انتخاب توسط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بارونس اشتون دلگرمکننده است و نشان میدهد که بارونس اشتون نه تنها به خواستههای ما توجه کرده است بلکه به قول خودش نیز در این زمینه عمل کرده است. ما برای آقای دو رویت آرزوی موفقیت در اجرای مأموریتش برای کمک کردن به جامعه جهانی برای پیدا کردن یک راهحل دائمی برای ساکنان کمپ اشرف میکنیم.
فکر میکنم که زمان آن رسیده است که دولت ما شروع کند که به اصول خودش نگاه کند. آنها باید این را متوجه شوند که ضربالاجل پایان سال دارد برای ساکنان اشرف فرا میرسد و تمامی علائم اخیر نشان میدهد که رژیم ایران از طریق عروسک خیمهشببازیاش در عراق دارد خودش را آماده میکند که به این نگرانیاش پایان دهد، نگرانی این ۳۴۰۰نفر که آنها را تهدیدی برای موجودیت خودش میبیند.
دوستان، من فکر میکنم که الآن زمان آن فرا رسیده است که دولت بریتانیا از خانم رجوی در فراخوانش به سازمان مللمتحد برای انجام اقدام مثبت، بهطور واقعی حمایت بهعمل بیاورد. ما خواهان استقرار مللمتحد در کمپ اشرف هستیم.
حالا من از اولین سخنرانمان مارک ویلیامز میخواهم که صحبتهایش را ایراد کند.
مارک ویلیامز ـ نماینده مجلس نمایندگان انگلستان:
این خیلی خوب و مثبت است که بار دیگر اینجا گردهم آییم و روی حمایت خودمان تأکید کنیم. در گذشته ما میدانیم که تهدیدهایی علیه افراد غیرمسلح کمپ اشرف وجود داشته است، اکنون ما با موضوع یک ضربالاجل غیرقانونی که توسط مقامات عراقی وضع شده است مواجهیم و اگر این ضربالاجل متوقف نشود و چاره نشود معنیاش این خواهد بود که ۳۴۰۰نفر از دوستان ما، دوستان ایرانی غیرمسلح ما که ما به آنها تضمین دادیم که از آنها حفاظت کنیم و کسانی که قانون بینالمللی درخواست حمایت و حفاظت از آنها را کرده است در معرض خطر خواهند بود.
ما پرونده آقای مالکی را میدانیم چیست. ما از نزدیکی و عمق رابطه او با حاکمان تهران آگاه هستیم. ما میدانیم که این نزدیکی رابطه ریسکها و بهایش برای اشرف چیست و به این علت است که این موضوع اینقدر مهم است و چرا اینقدر مهم بود که اتحادیه اروپا این قدم مهم را با انتصاب ژان دو رویت بهعنوان نماینده ویژه خود برداشت. و به این علت است که شناخته شدن ساکنان اشرف بهعنوان پناهجو توسط مللمتحد خیلی مهم است.
این تابلو در پشت سر من درباره نقش بریتانیا، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان مللمتحد صحبت میکند. و بهخاطر سنت خوب لیبرال بینالملل من میخواهم که مجدداً این فراخوان که بسیار زیبا توسط لرد کلارک مطرح شد را مبنی بر اینکه دولت ما این موضوع را بهصورت جدی دست بگیرد مورد حمایت قرار دهم.
من آن شب که نامگذاری سازمان مجاهدین خلق ایران در مجلس عوام ملغی شد و اسم آنها از لیست حذف شد در مجلس عوام بودم. لحظات غرورانگیزی بود و خیلی از ما در بیرون مجلس عوام گرد آمدیم و آن شب را جشن گرفتیم.
من همچنین میخواهم به موضوع حقوقبشر بپردازم یک گزارش درباره نقض حقوقبشر در ایران و یک تصویر هست که بیش از همه تصاویر در ذهن من نقش بسته است.
من در گذشته معلم مدرسه در غرب منطقه ولز بودم. من به بچههای ۷، ۸، ۹، ۱۰ساله در مدرسهای در ولز درس میدادم تصویر یک بچه ۱۰ساله را نشان میدهد، یعنی همان سن که بچههایی که من به آنها درس میدادم و این بچه ۱۰ساله را بهصورت آشکار وارد موضوع یک قتل و یک حلقآویز در ملأعام کردهاند. این تصویر در ذهن من به جا مانده است، و تا زمانی که چنین جنایاتی در ایران صورت میگیرد یک دلیل خوب و آرمان خوب برای حمایت از این مقاومت میباشد. و این فریاد رسای خانم رجوی در گردهمایی بزرگ پاریس، که من این شانس را داشتم که در آن با سایرین که در جلسه امروز هستند شرکت کنم، بود: این پیام ۲وجهی، یکی حفاظت عملی برای ۳۴۰۰نفر از ساکنان کمپ اشرف و دوم آزادی صلحآمیز دموکراتیک برای ایران.
لرد کاتر ـ نماینده مجلس اعیان انگلستان:
یک بار دیگر ما پارلمانترها در اینجا گرد آمدهایم که نفرت خودمان را از وضعیت و هر آنچه که علیه اشرف صورت میگیرد، نشان دهیم. من نتوانستم در جلسهیی که در بروکسل با حضور خانم رجوی که من برای ایشان احترام بسیار زیادی قائل هستم شرکت داشتند و خیلیهای دیگر نیز شرکت داشتند و خیلی قوی صحبت کردند حضور پیدا کنم. من میخواستم به همراه تعداد زیادی از سخنرانان برجستهای که اینجا حضور دارند، این نکات را بهطور خاص مورد تأکید قرار دهم و اوضاع باید مستمر زیرنظر و در حال بررسی باشد. این را میخواستم اضافه کنم که نه فقط اینجا در بریتانیا، بلکه پارلمانترها در سراسر اتحادیه اروپا و جهان همین امر را حمایت میکنند و همین احساس را دارند. (خطاب به دولتم) میگویم آقای رئیس، علتش چیست که این تعداد پارلمانتر در این کشور چنین احساساتی دارند و اینقدر نسبت به اشرف احساسات قوی دارند ولی ما پارلمانترها را اینطور نادیده میگیرید؟!
ما رو به آینده نگاه میکنیم و بهطور واقعی تشویق آمیز است و دستاوردها از طریق مللمتحد و اینکه اکنون افراد اشرف بهصورت رسمی بهعنوان پناهنده بهرسمیت شناخته شدهاند. این خیلی تشویق آمیز است و ما حتماً میتوانیم روی این موضوع دستآوردهای بعدی را بنا کنیم.
من خیلی خوشحالم که بعد از مارک ویلیامز صحبت میکنم و میخواستم بگویم که دیگر بس است و کافی است و حقوقبشر افراد اشرف بایستی مورد احترام قرار گیرد. ما باید این پیام را برای مردممان ببریم. که رفتار کنونی با اشرف اشتباه و تنفربرانگیز است و من مطمئنم که وقتی ما آنها را حمایت کنیم، برای آرمانی که داریم خیلی مفید و موثر است.
متشکرم.
لرد کارلایل ـ عضو برجسته مجلس اعیان انگلستان. حقوقدان برجسته بریتانیا با رتبه مشاورت ملکه:
صبح بهخیر، خانمها و آقایان،
من نمیخواهم همه آنچیزی را که مارک ویلیامز و لرد کاتر تا الآن به شیواترین شکل اشاره کردند، تکرار کنم. من همه آنچه را که گفتند، تأیید میکنم.
اخیراً دادگاههای انگلستان تأیید کردهاند که کارمندان دولتی فرضاً کسی که برای یک ارگان امنیتی کار میکند و یا عضو نیروهای مسلح است، مشمول کنوانسیون حقوقبشر بریتانیاست که در خارج اعمال میشود، بله، این یک پرنسیب و اصول شایان استقبال است، اما به نظر میرسد که شامل سایرین نمیشود. بنابراین آنچه که در کمپ اشرف اتفاق افتاده یکی از نمونههای ظالمانهای است که مکرراً و روزانه استانداردهای متمدن را مورد تهاجم قرار میدهد. بند سوم این کنوانسیون، هرگونه شکنجه، رفتارهای غیرانسانی و تحقیرآمیز را ممنوع اعلام کرده است اما نگاه کنید که چه اتفاقی در اشرف افتاده است. آنها از دسترسی به رسیدگیهای درمانی کیفی محروم هستند، با صداهای گوشخراش مورد تهاجم قرار میگیرند، مورد حمله و هجوم قرار میگیرند، به عبارتی از هرگونه حقوق متمدنانه محروم هستند که اگر این موارد در دادگاههای انگلستان و ولز مطرح بشوند بهعنوان یک بیعدالتی از سوی دولتمان شناخته میشوند. به هرحال با کمال تأسف، و در اینجا به بخش منافع و خواستهمان اگر بپردازیم ما به صفت یک کشور با پستی عمل میکنیم. آن چیزی که من به شما میتوانم بگویم این است که من شواهدی دارم و امروز در اینجا قصد لشگرکشی ندارم اما من شواهدی دارم که حاکی از استمالت دولت انگلستان با رژیم ملایان میباشد. به همین سادگی.
برخوردها و تصمیماتی وجود دارد که بیانگر این است که دولت انگلستان ظاهراً یک سری منافع تجاری دارد که مایلند در ایران ادامه پیدا کند و آماده است که تا آخر طیف رفته با این امید که حاکمان ایران را رنجیدهخاطر نکند.
این بیحرمتی و بیعدالتی است که از رژیم ملایان به هر صورت استمالت شود. دولت انگلیس در این موضوع عقبمانده است. اگر شما به برخوردهای پرزیدنت اوباما طی هفتههای اخیر توجه کنید، و من آمریکاییها را هم در مورد سیاست استمالت تا همین هفتههای اخیر مستثنی نمیکردم، پرزیدنت اوباما تصریح کرده است که ایالات متحده اکنون هیچ راه دیگری در قبال رژیم ایران پیشرو ندارد.
بنابراین پیام من به دولت انگلستان این است که هر شکلی از استمالت را رها کنید. هیچ چیزی از این سیاست عایدتان نمیشود. حکومت ایران نه تنها یک حکومت شیطانیست که کمر به نابودی حقوقبشر بسته و آن هم زشتترین نوع نقض حقوقبشر بلکه این امر به برخوردهای دولت عراق در قبال اشرف تسری یافته است.
بنابراین امیدوارم که اقدامات مشترک توسط ارگانهایی که نامشان در تیتر پشت سرم آورده شده است، نهایتاً در حل و آرام کردن وضعیت ساکنان اشرف کمک کند. من از انتخاب سفیر توسط بارونس اشتون استقبال میکنم... به بارونس اشتون بهعنوان یک دوست احترام زیادی قائل هستم. نیاز به یک بیانیه صریح و روشن از جانب سران دولتها در سرتاسر اتحادیه اروپا هست تا اطمینان حاصل کنند که هر آنچه که ممکن بوده، انجام گرفته تا از اینگونه مانع از بیعدالتی شوند.
متشکرم.
بارونس ترنرـ نماینده مجلس اعیان انگلستان:
خانمها و آقایان،
من بهعنوان یکی از حامیان قدیمی مقاومت ایران و همچنین یک حامی مشتاق حقوق زنان در ایران و عراق، صحبت میکنم.
من بر این باورم که «اشرف» یکی از عوامل مهم در برخورد با دیکتاتوری مذهبی و تروریستی در ایران که به سمت دستیابی به بمب هستهیی پیش میرود، میباشد. در عین حال حمایت از اشرف در راستای ارزشهای دنیای غرب است که برای دموکراسی و حقوقبشر تلاش کرده و از بهار عرب پشتیبانی میکند.
من باید تأکید کنم که اگر ما سرپیچیهای دولت عراق از قوانین بینالمللی و تلاشهایش برای نابودی ساکنان اشرف را امروز متوقف نکنیم، فردا ممکن است خیلی دیر باشد.
من نسبت به ضربالاجل غیرقانونی دولت عراق در مورد بستن اشرف تا پایان امسال و آمادهسازیهایش بهمنظور حمله به اشرف که به دستور خامنهای رهبر رژیم ایران صورت گرفته، نگران هستم.
دولت عراق مانع کار ارگانهای سازمان ملل بهمنظور حل مسأله اشرف، میباشد. بهعنوان مثال آنها با اعمال فشار در کار کمیساریای عالی پناهندگان مللمتحد برای تعیینتکلیف وضعیت ساکنان اشرف مانع ایجاد میکنند.
بهطور اخص، زنان در اشرف مجبورند که شکنجههای روانی و فیزیکی فراوانی را که نیروهای دولت عراق وارد میآورد را تحمل کنند.
کافیست به شجاعتی که این زنان در راستای جنگشان برای حقوق زنان آن هم در رژیمی همچون رژیم ایران، انجام میدهند، توجه کنیم. این بسیار شگفتانگیز است و من از این میزان شجاعت آنها در ابراز مخالفتشان با این رژیم بسیار تحت تأثیر آن قرار گرفتهام.
ما باید هر آنچه را که میتوانیم انجام دهیم تا مانع از این کار شویم. دولت باید در کنار مقاومت مردم ایران بایستد که آرزوها و آمال مردم ایران را نمایندگی میکند و از خواستهای مردم ایران برای آزادی، دموکراسی، جدایی دین از دولت و برابری زن و مرد و یک ایران غیراتمی حمایت کنند.
برایان بینلی ـ نماینده مجلس عوام انگلستان:
لرد، من متشکرم. خانمها و آقایان،
اجازه بدهید بگویم که چقدر خوشحالم که با شما هستم و بار دیگر در کنار همکاران برجستهام در این جلسه شرکت میکنم. اجازه بدهید با این شروع کنم که من قاطعانه میگویم که من نیز عراق را به برداشتن مهلت غیرقانونیش برای بستن کمپ اشرف تا پایان سال فرامیخوانم و همچنین از یک دیدار فوری سفیر ژان دو رویت نماینده جدیداً منصوب شده اتحادیه اروپا از اشرف حمایت میکنم.
ولی میخواهم سخنانم را روی ارزشهای خود اشرف متمرکز کنم و سؤال کنم که چرا رژیم ملاها در ایران میخواهد آن را از میان بردارد.
بگذارید سؤال کنم که چرا سرنوشت ۳۴۰۰عضو گروه اپوزیسیون ایرانی مجاهدین خلق ایران در یک کمپ در وسط یک بیابان بیآب و علف اینقدر برای آنها مهم است. اگر چنانچه ملاها میگویند، ساکنان اشرف بخشی از یک گروهک بیاهمیت هستند، پس چرا اینقدر به آنها توجه میکنند؟ چرا آنها فکر میکنند این کمپ کوچک آنقدر برای زندگی آنها مهم است؟ وقتی سؤال میکنی آنها هیچ وقت به این سؤال جواب نمیدهند. ولی بسیار قابلتوجه است که وزارتخارجه خودمان هم به این سؤال پاسخ نمیدهد.
ما همه صحنههای قیام در ایران را در ۲۰۰۹بهدنبال انتخابات قلابی ریاستجمهوری بیاد میآوریم. صحنههایی که در واقع بهار عرب را برانگیخت. ما نباید فراموش کنیم که این قیامها ابتدا در ایران شروع شد. آنوقت میلیونها جوان ایرانی فریاد آزادی سر دادند و خواهان پایان یافتن حکومت مذهبی شدند. و اتفاقاً شعارهایی که آنها در خیابانها میدادند - مرگ بر اصل ولایتفقیه - دقیقاً همان شعارهایی بود که مجاهدین در اشرف میدادند. شاید آن به ما میگوید که چرا ملاها اینقدر ساکنان اشرف را مهم میدانند.
ملاها ساکنان کمپ اشرف را بهعنوان یک سمبل امید برای یک ایران واقعاً آزاد، آشکار، عادل و دموکراتیک میبینند. این پیامی است که از آن وحشت دارند. این چیزیست که بیش از همه آنها را درباره این کمپ کوچک در وسط بیابان بهشدت نگران میکند و اکنون زمان آنست که ما اینرا به وزیر خارجه خود گوشزد کنیم.
و من بهعنوان یک نماینده مجلس، ما در پارلمانها، بهعنوان یک حامی آزادی و دموکراسی در تمام زندگیم، چنانچه همه ما با این باور بزرگ شدهایم که هر فردی در جامعه ارزش دارد.
واقعیت اینست که اشرف برای میلیونها نفر که خواهان حقوقبشر و دموکراسی برای ایران هستند تبدیل به یک کانون امید و سمبل آزادی شده است.
و میخواهم بلافاصله روی دولتمان، وزیر خارجه هیگ، فشار آورم تا از یک دیدار فوری ژان دو رویت نماینده ویژه اتحادیه اروپا از اشرف و استقرار یک تیم دائمی حفاظت کننده مللمتحد در کمپ قبل از خروج نیروهای نظامی آمریکا در پایان سال حمایت کند. این یک درخواست حیاتی است. و ما باید روی این بهشدت فشار آوریم. وزیر خارجه باید همچنین روی عراق فشار آورد تا به محاصره غیرقانونیاشرف پایان دهد و مهلت غیرقانونیش برای بستن اشرف تا پایان سال را کنار بگذارد. لازم است که کمیساریای عالی پناهندگان مللمتحد فوراً تمام ساکنان اشرف را بهعنوان پناهنده تحت قانون بینالمللی بهرسمیت شناسد.
لازم است ویلیام هیگ موضع دولت را تغییر دهد و شروع به بهرسمیت شناختن، حمایت و حتی کمک به اپوزیسیون رژیم ایران کند.
راجر ویلیامز ـ نماینده مجلس عوام انگلستان:
برایان (بینلی) در مورد کمپ اشرف خیلی درست گفت. هر کسی بیرون از ما خواهد پرسید که چرا ما اینقدر در مورد این ۳۴۰۰تن نگران هستیم؟ درحالیکه میلیونها تن هستند که بهخاطر عقایدشان مورد اذیت و آزار قرار گرفته و به حقوقشان تجاوز شده است. دلیلش این است که فکر میکنم عبارت درستی را هم بهکار برد. وی از عبارت ”چراغ راه“ استفاده کرد.
این کمپ نهتنها ”چراغ راه“ است بلکه سمبلی، سمبل بزرگی که ایران آینده چگونه خواهد بود. کمپ اشرف همانند کشور کوچک و نمونهیی است که مردم در آن آزادند، کسانی که میتوانند نبوغ و خلاقیت خودشان را در راستای بهترین اهداف ارائه کنند. میتوانند همین را که کمپ اشرف انجام میدهند در ایران نیز انجام دهند. البته از آنجا که کمپ اشرف در معرض خطر قرار دارد، ما از اعلام خروج نیروهای آمریکایی که توسط پرزیدنت اوباما مطرح شد، نگران هستیم.
بنابراین ما در اینجا گردهم آمدهایم نه اینکه صرفاً در مورد این موضوعات صحبت کنیم، بلکه دست بهعمل بزنیم. من از شما میخواهم که همه شما هر آنچه که از دستتان برمیآید انجام دهید تا به اطلاع دولت خودمان و کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا برسانیم که اقدامات زیر را انجام دهند:
بهطور علنی ضربالاجل دسامبر را که توسط دولت عراق وضع شده، محکوم کنند.
از هر امکانی که وجود دارد استفاده کنند تا دولت عراق را متقاعد سازند که ضربالاجل را لغو کند.
همچنین از دولت ایالات متحده میخواهیم همین کار را بکند و موضوع حفاظت اشرف را به شورای امنیت مللمتحد ببرد تا تصمیمات مقتضی مبنی بر ارائه حفاظت ضروری برای همهٴ ساکنان اشرف اتخاذ گردد.
مالکوم فاولر – عضو کمیته حقوقبشر کانون وکلای انگلستان و ولز:
من همیشه در چنین اوضاع و احوالی سرشار از احساسات هستم. و یکی از دلایلی که من اینقدر متأثر و احساساتی شدهام این است که اگرچه ممکن است من یک صدای تنها باشم ولی من از جانب ۱۳۰ تا ۱۴۰هزار وکیل در انگلستان و ولز صحبت میکنم و اینجا حاضر هستم.
رئیس کنونی کانون وکلا جان واتن این موضوع را روشن ساخته است که تجربه و حرفه من به من حکم میکند که از این جنبش بهطور کامل در رابطه با مسائل کمپ اشرف حمایت کنم.
در ماه سپتامبر با یکسری از افرادی که در این سالن حضور دارند من در یک تظاهرات در بیرون دفتر کمیساریای عالی پناهندگی شرکت داشتم و من از جانب ۱۳۰هزار وکیل یک نامه که خواهان دخالت کمیساریای عالی پناهندگان شدم. و این یک فشار جدی و قابلتوجه و واقعی بود که همراه با فشارهایی که از جانب بقیه نفرات و طرفها از مواضع مختلف صورت گرفت و این منجر به چه چیزی شد؟ و حالا ما یک نماینده ویژه داریم که انتخاب شده است. بایستی که نماینده ویژه از کمپ اشرف دیدار بهعمل بیاورد. و نیاز مطلق به یک تیم ناظر سازمان ملل و حضورشان در کمپ اشرف هست. و این خواسته مطلق و ته خط است. بایستی یک سلسلهای از هیأتها نه فقط بهخاطر تجارت به عراق بروند بلکه هیأتهایی از طرف پارلمان و هیأتهایی از وکلا. و مدتها است که شورای ملی مقاومت یک تقاضانامه از طرف من دارد که پر شده است و خواهان دیدار از کمپ اشرف هستم. من در این سفر تنها نخواهم بود. این موضوعی است که کانون وکلا خیلی به آن توجه دارد و عمیقاً در نظر دارد و همیشه نیز این را در نظر خواهد داشت.
از همه شما بسیار تشکر میکنم و هیچوقت به تعهدات و نگرانیها و احساسی که تمامی ارگانی که من نمایندگی میکنم دارد، شک نکنید و من این قول را میدهم که فعالیتهای من هیچگاه متوقف نخواهد شد و هیچکس نمیتواند من را متوقف کند.
بسیار از شما متشکرم.
دیوید وون حقوقدان و وکیل برجسته انگلستان، دارای رتبه مشاورت ملکه:
با تشکر،
من حدود ۸سال است که وکیل مجاهدین در دادگاههای اروپا هستم. شروع اقدامات ما ابتدا در سال ۲۰۰۳در دادگاه فرانسه بود. نزاع حقوقی ما با پشتیبانی تام و تمام لرد اسلین فقید همراه بود، که بیشک نامش با پیروزی حذف نام سازمان مجاهدین از لیست انگلستان و اروپا بهطور ناگشودنی گره خورده است.
ما با کمیسیونر، دولتها و سایرین که شدیداً علیه ما بودند در دادگاههای اروپا به نبرد حقوقی برخاستیم. و سرانجام تمامی ۱۷دادگاه را پیروز و حتی یک مورد هم باخت نداشتیم. سازمان مجاهدین از لیست اروپا حذف شده است. عمدتاً بهدلیل تلاش پارلمانترهای انگلیسی که به حکم تاریخی دادگاه استیناف انجامید. حکمی که تصمیم دولت انگلستان مبنی بر قرار دادن نام سازمان مجاهدین در لیست را عملی منحرف کننده، گمراه و غیرعقلانی خواند. و همه منتظرند ببینند که وزیر خارجه آمریکا، خانم کلینتون، چه تصمیمی در مورد فعالیتهای گذشته و حال، مبنی بر باقی ماندن مجاهدین در لیست آمریکا خواهد گرفت.
نباید به وزیر امور خارجه گفته شود که چه باید بکند، بلکه باید به ایشان تأکید شود که شجاعت پیگیری اعتقادات خود را داشته باشد و سیاستهای خود را پی بگیرد.
حال پیام ما باید به وزیر امور خارجه این باشد که در مورد رژیم ایران قاطعانه تصمیم بگیرید و به مشاوران خود اتکاء نکنید. بدون شک در این زمان همه معتقدند که در سال ۱۹۳۸ هم وزیر امور خارجه وقت انگستان میبایست به مشاوران رسمی وزارت امور خارجه در مورد مماشات با هیتلر گوش نمیداد و پرنسیپهای قلبی خود را در مورد هیتلر پی میگرفت.
به عقیده من این هیچ دلیلی دال بر لگدکوب کردن اصول و پرنسیب نیست و آن را موجه نمیسازد. من شدیداً معتقدم که تصمیم اصولی یکی است و آن همان تصمیمی است که همه ما حاضرین در این جلسه بهدنبال آن هستیم.
با تشکر فراوان.
پرفسور گای گودوین جیل - متخصص حقوق بینالملل، نظریهپرداز حقوق:
با تشکر از شما و سپاسگزاری از ۲سخنران قبلی که بر اهمیت نقش قانون در این زمینه تأکید داشتند.
در اوایل امسال از من خواسته شد که نظریهام را، بهعنوان یک وکیل بینالمللی، راجع به وضعیت حقوقی ساکنان کمپ اشرف از دیدگاه قوانین بینالمللی و التزامات کمیساری عالی حقوق پناهندگی سازمان ملل در قبال این قوانین ابراز دارم. کمیساریایی که من نیز سابقاً به مدت ۱۲سال برای آن بهعنوان مشاور حقوقی کار کردهام.
اما هدف از نظریه حقوقی من همانطور که قبلاً هم اشاره کردم شناسایی و روشنسازی موقعیت حقوقی ساکنان اشرف و مسئولیت کمیساریای عالی پناهندگی سازمان ملل در قبال این موقعیت حقوقی بود. با توجه به شواهد و مدارک، سوابق و دلالتهای موجود به این نتیجه روشن و آشکار رسیدم که در اینجا گروهی هستند که بهدرستی واجد شرایط پناهندگی طبق تمامی کنوانسیونها و قوانین بینالمللی میباشند.
حفاظت بینالمللی یعنی اینکه کشورهای حامی کمیساریا باید به دولت عراق تفهیم نمایند که این دولت در مقابل تعهدات بینالمللی خویش مسئول است. باید به دولت عراق این واقعیت را فهماند که حق و حقوق پناهندگان در کشورش به چه معنا است. آنها ممکن است نخواهند در عراق باقی بمانند ولی دولت عراق کماکان التزام دارد که آنها را مورد آزار و اذیت قرار ندهد. عراق بهعنوان یک دولت تعهد و الزامات بینالمللی دارد. در واقع نکته اصلی حکومت قانون است. سازمان ملل در دستور کاری که برای عراق مقرر کرده است به این نکته کلیدی اشاره نموده است. و این جزء لاینفک شورای امنیت مبنی بر حضور نیروهای بینالمللی در پروسه دموکراتیزه شدن عراق بود. اینها نکاتی هستند که از منافع حقوقی سازمان ملل در کمپ اشرف و حفاظت از ساکنان آن دلالت میکنند.
بنابراین حکومت قانون، که توسط جوامع بینالمللی ابلاغ میشود، از منفعت حقوقی این کشور نیز مبنی بر سرنوشت ساکنان کمپ کشور به همان ترتیب حکایت میکند. اما ما نیز میبایست نقش خود را ایفا کنیم. نقش انگلستان و سایر کشورها در اروپا و سایر نقاط این است که به کمیساریا یاری رسانند تا راهحلی برای این مشکل ارئه دهد.
لرد فریزر- دادستان اسکاتلند ۱۹۸۹ - ۱۹۹۲:
واقعاً خیلی متشکرم
ما باید از ایرانیانی حمایت کنیم که میخواهند تغییر رژیم در ایران ایجاد کنند. و این به نظر من یک آرمان خیلی با ارزش است. من امروز به این دلیل دیر به این جلسه رسیدم چون داشتم یک نامه به ویلیام هیگ مینوشتم که من اصلاً متوجه نمیشوم که سیاست ما در قبال رژیم ایران چیست و آیا میتوانی لطفاً به من توضیح بدهی و موضوع را روشن کنی؟! من دنبال گرفتن خط از او نبودم چون آنچه که کاترین اشتون گفت خیلی برای من مرجح است نسبت به آنچه که ویلیام هیگ تاکنون راجع به این موضوع گفته است. و من قویاً از گفته کاترین اشتون حمایت میکنم. البته من داشتم فقط تلاشی میکردم، ولی ما در مقاطع مختلفی با این نظریه و رفتار وزارت خارجهمان در قبال رژیم ایران مواجه هستیم و باید واقعاً بر این رفتار وزارت خارجه، نقطه ختمی یک بار و برای همیشه گذاشته شود. من فکر میکردم که ما این دستاورد را نیز بهدست آوردهایم. من هیچ زمانی را در عمر خود بهخاطر ندارم که دولت انگلیس اینطوری پوزهاش توسط دادگاه استیناف در لندن بهخاطر ممنوعیت سازمان مجاهدین خلق ایران بخاک مالیده شده باشد. و من افتخار میکنم پروسه خارج ساختن نام مجاهدین از لیست که در این کشور شروع شد به سراسر اروپا اکنون گسترش پیدا کرده و فعلاً فقط یک استثناء باقی مانده است که خیلی امیدوارم که این موضوع نیز حل شود.
خانم رجوی در موقعیتهای مختلف در مقابل پارلمان اروپا صحبت کرده است که در آن نمایندگان انگلیس نیز بودهاند.
و این طرح ۱۰مادهای خانم رجوی است که من فکر میکنم بایستی سرلوحه ما برای یک ایران آزاد و دموکراتیک قرار بگیرد. و من فکر میکنم اکنون زمان آن فرا رسیده است که این دولت این را بهرسمیت بشناسد که زمینههای زیاد و قابل توجهی وجود دارد از مقاومت ایران چه در داخل ایران و یا خارج مرزهای آن حمایت بهعمل بیاورد. و من فکر میکنم واقعاً الآن زمانش است که ما این کار را انجام دهیم.
ولی بهعنوان اولین کار و مقدمترین وظیفه ما اطمینان میدهیم که ما هر کاری از دستمان برمیآید را انجام دهیم که کمپ اشرف بهلحاظ انسانی مورد حفاظت قرار گیرد. در ورای همه این وظیفه مقدم و مهم را به عهدهداریم.
خیلی متشکرم.
لرد جاد - معاون پیشین وزیر خارجه انگلیس:
سخنران قبلی اشارات زیادی به فوریت قضیه اشرف نمودند بنابراین میبایست که ما بدون تناقض و دوپهلو گویی در مورد این مسأله حیاتی و حساس صحبت کنیم.
به هر حال ما میبایست بهخاطر داشته باشیم که سازمان ملل و یا کمیساریای عالی پناهندگی و سایر سازمانهای تخصصی حقوقبشر بدون کشورهای عضو این سازمانها وجود نافذی نخواهند داشت. سازمان مللمتحد از ما جدا نیست. ما بخشی از مللمتحد هستیم. ما از جمله معدود کشورهایی هستیم که عضو شورای امنیت بوده و حق وتو داریم. بنابراین میتوانیم نقش رهبری را ایفا نموده و به تعهدات غیرقابل قیاس خود در مورد اصل قوانین بینالمللی عمل نموده و هویت گم شده سازمان ملل را باز گردانیم. بهخصوص در مورد این نیاز عاجل در کمپ اشرف.
به همین دلیل من معتقدم که میبایست در مقابل رژیم ایران سیاستی قاطع اتخاذ نموده و از سیاستهای دوپهلو پرهیز کنیم. من نگران شرایط ساکنان کمپ اشرف میباشم. این مسأله بسیار مهم برای حال و آینده بشریت محسوب میشود.
لرد کینگ عضو مجلس اعیان انگلستان:
آقای رئیس، خانمها و آقایان،
من شخصاً احساس میکنم که ما در یک لحظه بسیار بحرانی و خطیر برای ساکنان اشرف قرار داریم.
قذافی که یک دیکتاتور بسیار بیرحمی بود سرنگون شد و پیام خطر را به باقیمانده دیکتاتورها داد که نوبت آنها زیاد دور نیست و نوبت آنها خواهد رسید.
تعدادی از ما در این پارلمان و سایرین در پارلمانهای دیگر باید در واقع بایستیم و از دولت خودمان بخواهیم که آنها باید بهطور جدی بر اصولی که این کشور به آن مشهور است پایبند باشند و به ساکنان اشرف خیانت نکند.
بنابراین من فکر میکنم پیامهایی مانند این باید برای تمام طرفهای مربوطه و همچنین به ساکنان اشرف فرستاده شود که ما بهعنوان پارلمانتر در این کشور صددرصد از آنها حمایت میکنیم و به آنها و شجاعتشان در جنگیدن در این شرایط سخت درود میفرستیم.
متشکرم
دیوید ایمس از رؤسای کمیته لوایح مجلس:
خانمها و آقایان، آقای رئیس گرامی،
من الآن تقریباً از جانب همگی صحبت میکنم،
بعد از آخرین جلسهای که داشتیم، لرد مگینس و خودم در جلسهیی متعلق به هیأت پارلمانی عراق که توسط رئیس مجلس عراق نمایندگی میشد، شرکت کردیم. ما در آن جلسه بهوضوح روشن ساختیم که ما میخواهیم از کمپ اشرف دیدار کنیم و امیدوارم که این خواسته عملی شود.
مایلم ابتدا از اقدامات مثبت اخیر که توسط سازمان مللمتحد و اتحادیه اروپا در ارتباط با اشرف اتخاذ شده، استقبال و قدردانی کنم.
من معتقدم که بارونس کاترین اشتون بهعنوان رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تعیین یک سفیر که به وضعیت دردناک کمپ اشرف توجه کند، تصمیم درستی اتخاذ کردند. من میگویم این یک تصمیم درستی بوده اما بلافاصله باید بگویم که طبعاً کافی نبوده و اتحادیه اروپا باید یک نقش رهبریکننده در متعهد کردن دولت عراق در محترم شمردن حقوق ساکنان اشرف بر اساس قوانین انساندوستانه بینالمللی ایفا نماید.
من معتقدم که در حال حاضر مجبور کردن عراق به برداشتن این ضربالاجل غیرقانونی باید وظیفه شمارهٴ یک ما باشد.
خانمها و آقایان،
عدالت آنچیزی است که ما میخواهیم. عدالت همان چیزی است که ما نمایندگان درصدد تحقق آن برای ساکنان کمپ اشرف هستیم.