تهران- ایرنا- انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم هنوز چهره های اصلی رقابت را نشناخته و همچنان سخن از تایید و تکذیب هایی است که از سوی نامزدهای احتمالی و برخی از رسانه ها صورت می گیرد.
در روزهای اخیر اخبار انتخاباتی در خیل خبرهای مختلف رسانه ها برجسته تر شد. در این میان، سخنان «حسن روحانی» در تقبیح بداخلاقی های سیاسی برخی جریان ها به منظور برتری در انتخابات، اظهارنظر یکی از مهمترین چهره های اصولگرا در مورد لزوم بازگشت رییس دولت اصلاحات به عرصه سیاست، انگاره هایی در مورد قطعی شدن نامزدی روحانی در انتخابات 1396، احتمال معرفی نامزدهای متعدد در 2 اردوگاه اصولگرایی و اصلاح طلبی، برخی ناهمسازی ها در اردوگاه اصولگرایان و ... مهمترین خبرهای انتخاباتی در روزهای گذشته بوده است.
** روحانی و تقبیح بداخلاقی های سیاسی با اهداف انتخاباتی
گروهی از مخالفان تندرو که از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم، پروژه تخریب مسوولان اجرایی و شخص رییس جمهوری را کلید زده اند، این روزها و همزمان با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، تلاش دارند با توسل به بداخلاقی سیاسی، آمال خود را در دستیابی به قدرت دنبال کنند. رییس جمهوری در روزهای گذشته با بیانی رسا به تقبیح رفتارهای این گروه پرداخت.
رییس جمهوری سه شنبه 19 بهمن در مراسم جایزه کتاب سال به تقبیح بداخلاقی های سیاسی برخی جریان ها پرداخت و گفت: عدهای از دعوا، خشونت و لشکرکشی خوششان میآید در حالی که ما یک ملت هستیم که یک انقلاب، قانون اساسی، رهبری، دولت، فرهنگ و هویت داریم و ایرانی هستیم. پس چرا باید رو درروی هم باشیم؟
وی افزود: چقدر انتخابات ارزش دارد که از حالا معصیت خدا را شروع میکنیم؟ تا شب احیاء که خیلی مانده، لااقل معصیت خدا را چند شب قبل از احیاء آغاز کنیم.
رییس جمهوری تصریح کرد: بگذاریم همه با آزادی به صحنه بیایند. اسلام برای ما جمهوریت، صندوق آرا و حاکمیت ملی آورده است و جمهوریت هم برای ما تقویت فرهنگ اسلامی را در بردارد. ما دولت بدون فرهنگ نمیخواهیم؛ دولت بدون فرهنگ بی ارزش است. فرهنگ هم باید در چارچوب قانون باشد تا ما به اهداف بلند انقلاب برسیم.
**اظهارنظر باهنر در مورد بازگشت رییس دولت اصلاحات به عرصه سیاست
سخنان تازه «محمدرضا باهنر» دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری در خصوص برکات بازگشت رییس دولت اصلاحات به سیاست، یکی از خبرهایی است که با انتخابات پیش رو پیوند دارد.
باهنر که یکی از چهره های شاخص اصولگرا محسوب میشود به تازگی در گفت وگو با یکی از رسانه ها گفته است که برخلاف بسیاری از اصولگرایان اعتقاد ندارد رییس دولت اصلاحات از سران فتنه است و از وی درخواست کرده با یک موضعگیری رسمی اثبات کند که اپوزیسیون نظام نیست.
به گفته باهنر، ممکن است گفته شود که آقای خاتمی اپوزیسیون نظام نیست؛ بسیار خوب، ایشان با یک موضعگیری رسمی این امر را به اثبات برساند و سپس به عنوان یک فعال سیاسی وارد عرصه شود و قطعا حضورش برکاتی را خواهد داشت.
برخی ناظران بر این باورند که این موضع گیری باهنر به عنوان یکی از چهره های مطرح جریان اصولگرایی می تواند در تغییر موضع دیگر چهره های اصولگرا نسبت به بازگشت رییس دولت اصلاحات به عرصه سیاست و رسانه ها نقش موثری ایفا کند.
**انگاره هایی در مورد قطعی شدن نامزدی روحانی در انتخابات 1396
برخی رسانه ها در هفته گذشته خبرهای تایید نشده ای در مورد انتصاب «محمد شریعتمداری» معاون اجرایی رییس جمهوری به سمت ریاست ستاد انتخاباتی روحانی منتشر کردند و بر همین مبنا از قطعیت نامزدی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 سخن گفتد. این در حالی است که «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت سه شنبه 19 بهمن در پاسخ به پرسش خبرنگاران از انتصاب شریعتمداری برای ریاست ستاد انتخاباتی روحانی اظهار بی اطلاعی کرد.
به نوشته خبرگزاری «ایلنا»، درست 100 روز مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، انتشار خبر انتصاب محمد شریعتمداری بهعنوان رییس ستاد انتخاباتی حسن روحانی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری به شایعاتی که طی ماههای اخیر درباره نامزد نشدن روحانی مطرح میشد، پایان داد.
در ادامه می خوانیم: پیش از این نیز خبرهایی درباره اعلام کاندیداتوری رییسجمهوری در جلسه هفته گذشته هیات دولت منتشر شده بود که بر اساس این اخبار ادعا شده، روحانی در پایان جلسه هیات دولت روز چهارشنبه هفته گذشته، هنگامی که با پرسش برخی اعضای کابینه درخصوص حضور یا عدمحضور در انتخابات ریاستجمهوری روبرو میشود، پاسخ مثبت میدهد. این درحالی است که شنیدهها از ملاقات رییسجمهور با مقام معظم رهبری در مدت اخیر حکایت دارند.
**یاران کمکی برای روحانی در انتخابات 1396 ؟
برخی رسانه ها طی هفته گذشته خبرهایی تایید نشده در مورد حمایت روحانی از تعدد نامزدهای جریان اصلاح طلب در انتخابات 1396 منتشر کردند.
روزنامه «آفتاب یزد» چند روز پیش در گزارشی نوشت: نبرد حسن روحانی در برابر چندین اصولگرا در عرصه رقابتها، حتی نگرانیهایی را برای خود رئیس جمهوری نیز ایجاد کرده است به طوری که بنا به گفته منابع آگاه به آفتاب یزد، خود حسن روحانی از سران اصلاحات خواسته است تا افرادی را به همراه او روانه کارزار انتخابات کنند تا آنها به یاریاش بشتابند و در برابر هجوم حملات اصولگرایانه از او و سیاستهای او دفاع کنند.
در ادامه آمده است: بنابر این است که این یار کمکی نقش مهرههای قلعه در بازی شطرنج یا «ضربه گیر حسن روحانی» را بازی کند و علاوه بر ممانعت از کیش و مات شدن رئیس دولت تدبیر و امید، پس از پایان مناظرات، صحنه انتخابات را ترک نماید. فردی چون علی مطهری یا مسعود پزشکیان!
این در حالی است که «مسعود پزشکیان» نایب رییس مجلس شورای اسلامی چند رو پیش در گفت وگو با یکی از رسانه های داخلی در مورد احتمال نامزدی در انتخابات آینده گفت: این زمزمه است و من هیچ تصمیمی در این رابطه نگرفتهام و تعدادی از بچه ها و دوستان بنده را زیر فشار گذاشته اند که باید کاندیدا شوید و من به آنها گفته ام قصدی برای این کار ندارم.
**احتمال نامزدی صاحب امتیاز «وطن امروز»
مدتی است ناظران سیاسی «تعدد نامزدها» را به عنوان راهبرد اصلی اصولگرایان در انتخابات 1396 برای شکستن آرای روحانی مطرح می کنند. در روزهای گذشته این موضوع مورد توجه رسانه ها قرار داشت.
یکی از روزنامه های اصلاح طلب از «مهرداد بذرپاش» نماینده مجلس نهم و صاحب امتیاز روزنامه وطن امروز به عنوان یکی از نامزدهای اصولگرایان در انتخابات پیش رو یاد کرد و نوشت: اصولگرایان حتی ممکن است از فردی چون مهرداد بذرپاش نیز برای شکستن آرای روحانی بهره ببرند. شنیدهها حاکی از آن است که ستادهای انتخاباتی اش هم به صورت غیر رسمیکار خود را آغاز کردهاند و شنیده شده است که یکی از فعالان رسانهای دولت احمدینژاد را برای مدیریت ستادها انتخاب خواهد کرد. لازم به ذکر است، طی هفتههای گذشته هم به دیدار مصباح یزدی پدر معنوی جبهه پایداری رفته است.
بذرپاش که ممکن است نامزد احتمالی طیفی از اصولگرایان در انتخابات پیش رو باشد، به تازگی در یکی از سخنرانی های خود با به چالش کشیدن مسوولانی که بیش از سیاست ورزی به دنبال منافع اقتصادی خود و فرزندانشان هستند، بحث هایی را مطرح کرده که از دید برخی تحلیلگران به روش تبلیغات «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا و نیز تبلیغات احمدی نژاد در دوره اول انتخابات ریاست جمهوری شباهت زیادی دارد.
**رگه های شکاف در میان اصولگرایان
به نظر می رسد اصولگرایان در انتخابات پیش رو مانند 2 انتخابات پیشین نتوانند به اجماع دست یابند و از راهبرد معرفی یک نامزد واحد در انتخابات بهره ببرند. اظهار نظر باهنر در روزهای گذشته در مورد «سعید جلیلی» فعال سیاسی اصولگرا تاییدی بر این انگاره است. بر این اساس گویا تلاش «جبهه مردمی نیروهای انقلاب» (جمنا) برای اقناع جلیلی برای نامزد نشدن در انتخابات ریاست جمهوری، بی نتیجه مانده و حال کار به هشدار علنی کشیده است.
دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری به تازگی در اظهاراتی گفته دوستان ما باید متوجه باشند که انتخابات ریاست جمهوری پیشرو، تنها 2 کاندیدای شاخص خواهد داشت و کسانیکه میخواهند زیرآبی بروند، با یک افت سنگین مواجه خواهند شد؛ اینکه کسی تصور کند با 5 الی 6 میلیون رای میتواند مزاحمت ایجاد کند و سبد رای فلان جریان را بشکند، چنین چیزی نیست و چنین کاندیدایی در نهایت میتواند 500 الی 600 هزار رای کاندیدای یک جریان را خراب کند.
باهنر در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا شما با گفتن این سخن، به آقای جلیلی گوشزد کردید، پاسخ میدهد: بله؛ البته نه تنها به آقای جلیلی بلکه به همه اشخاص اصولگرا این هشدار را می دهم که اگر فردی با این جریان و سازوکار همراه نشود، به قول معروف بیلش بسیار کم گِل برخواهد داشت!
**مرضیه وحید دستجردی؛ انکار نامزدی در انتخابات و دیدگاه نقض آن
«مرضیه وحید دستجردی» سخنگوی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی که به تازگی شایعه هایی در مورد احتمال نامزدی او در انتخابات مطرح شده، روز یکشنبه 17 بهمن در گفت و گو با یکی از رسانه های داخلی گفت: همانطور که شورای نگهبان تایید کرده است بانوان نیز اجازه دارند که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شوند و سپس صلاحیتشان در راستای اینکه چقدر تجربه و سابقه دارند بررسی شود، اما من صد در صد قصد شرکت در انتخابات را ندارم. این در حالی است که از دید برخی ناظران، وحید دستجردی پویش های انتخاباتی خود را آغاز کرده است.
روزنامه آفتاب یزد 16 بهمن در گزارشی جام جم را «ستاد انتخاباتی» و برنامه «دستخط» را «میتینگ انتخاباتی» دستجردی خواند و نوشت: برنامه دستخط رسانه ملی روز پنجشنبه به مناسبت روز پرستار به جای آن که میزبان یکی از پرستاران کشور باشد، مهماندار یک «پزشک» بود! با مشاهده این برنامه میتوان دریافت که مرضیه وحید دستجردی به عنوان پزشک زنان و زایمان در چنین روزی که میبایست درخصوص مقام پرستار و پاسداشت این قشر از جامعه سخن میگفت، فرصت به دست آمده را غنیمت شمرد و از تریبون رسانه ملی (!) نهایت بهره را برد و با همیاری و همکاری مجری برنامه، در نقش یک کاندیدای ریاست جمهوری که در میتینگی انتخاباتی قرار دارد، سخنان خود را به دو بخش «معرفی زندگی کاری و شخصی » و «انتقاد از دولت وقت» تقسیم کرد.
**موضع گیری نامزد اصولگرای انتخابات در خصوص برجام
پس از قطعی شدن نامزدی یکی از چهره های اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری 1396، اظهارنظر او در ارتباط با مهمترین دستاوردهای دولت یعنی برجام را می شود در چارچوب رقابت های انتخاباتی تفسیر کرد. به ویژه آنکه شیوه نقد برجام در ماه های گذشته به استثنای نقدهای منصفانه و مبتنی بر مزایا و معایب، در بسیاری موارد در چارچوب رقابت های سیاسی تعریف شده است تا اینکه بر تحلیل محتوای توافق هسته ای و پیامدهای واقعی آن استوار باشد.
«مصطفی میرسلیم» نامزد حزب موتلفه اسلامی و نخستین نامزد رسمی اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری 1396، روز یکشنبه 17 بهمن ماه، در مراسم بزرگداشت دهه فجر که در مسجد امام حسن عسکری(ع) شهرک کوثر قزوین برگزار شد، گفت: امید بستن به اینکه برجام به نتیجه ای برسد و سپس همه مسائل ما حل شود، نهایت خامی و از دست دادن فرصت است. این اظهار نظر میرسلیم را از دید برخی ناظران باید در چارچوب رقابت های انتخاباتی معنا کرد.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9275**9279** خبرنگار: اعظم حمیدپور** انتشاردهنده: سیدمحمد موسی کاظمی