حسن روحانی رئیس جمهور ایران و ترزا می نخست وزیر بریتانیا امروز بعدازظهر تلفنی گفتگو و هر دو بر حفظ برجام تاکید کردند.
به گفته سخنگوی دفتر نخست وزیر بریتانیا، خانم می در این مکالمه تاکید کرده که بریتانیا و شرکای اروپاییاش "با جدیت" به حفظ برجام "متعهد" هستند و از اینکه حسن روحانی اعلام کرده ایران به برجام پایبند خواهد ماند قدردانی کرده است.
خانم می همچنین گفته که حفظ برجام به نفع امنیت ملی هم ایران هم بریتانیا است.
به گفته سخنگوی دفتر نخست وزیر بریتانیا، خانم می همچنین "به روشنی حمله موشکی ایران را به نیروهای اسرائیلی محکوم کرده" و از ایران خواسته از حملات اینچنینی خودداری کند. خانم می به آقای روحانی گفت که برای حفظ صلح و امنیت در منطقه پرهیز از چنین تحریکاتی اهمیت دارد.
نخست وزیر بریتانیا همچنین به دوتابعیتیهای که در ایران زندانی هستند اشاره کرد و خواستار آزاد شدن این افراد به دلایل انساندوستانه شد.
سایت رئیس جمهور ایران نوشته آقای روحانی در این مکالمه از کشورهای اروپایی تقدیر کرده که از رئیس جمهور آمریکا حمایت نکردند و به خانم می گفته: "جمهوری اسلامی ایران با پایبندی به برجام، تامین منافع ملی خود را دنبال میکند، گرچه متاسفانه طرفهای مقابل در اجرای تعهدات خود، عملکرد رضایتبخشی نداشتهاند."
به نوشته این سایت، آقای روحانی به خانم می گفته که اروپا زمان "محدودی" دارد تا مسائلی مثل "نفت، گاز، پتروشیمی و روابط بانکی و سرمایهگذاری" را روشن کند.
خبرگزاری مجلس ایران از عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران نقل کرده که کشورهای اروپایی بین "۴۵ تا شصت" روز برای حفظ منافع ایران و جبران زیان خروج آمریکا از برجام وقت دارند.
به گزارش سایت رئیس جمهور ایران، خانم می به آقای روحانی گفته که در نشست روز سهشنبه، کشورهای اروپایی "بستهای از پیشنهادات برای حفظ برجام" را آماده کردهاند.
وزرای خارجه ایران، بریتانیا، آلمان، فرانسه و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سهشنبه در بروکسل درباره آینده برجام و اقدامات آتی گفتگو خواهند کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا سه شنبه پیش رسما کشورش را از توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج کرد. او فرمانی را امضا کرد که بنا بر آن تحریمهای هستهای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی برمیگردد.
اتحادیه اروپا از تصمیم دونالد ترامپ اظهار تاسف کرد و از آن حمایت نکرد و گفت که در برجام میماند.
پس از خروج آمریکا از برجام، در اروپا تلاشهای دیپلماتیک در بالاترین سطح برای جلوگیری از فروپاشی توافق هستهای آغاز شده است. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفتگو کرده و ترزا می با دونالد ترامپ تماس گرفته است. همزمان فرانسه در انتقادی تند گفته اروپا نباید هزینه تصمیم آمریکا را بپردازد.
در همین حال امروز مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا از احتمال تهیه توافقی جدید با ایران خبر داد و گفت اگر تهران خواستار رابطه تجاری با اروپاییهاست "دستکم" میتواند زندانیان آمریکایی را آزاد کند.
در واکنش به خروج آمریکا از برجام، حسن روحانی اعلام کرد که ایران در برجام میماند و از این به بعد برجام توافقی است بین ایران و پنج کشور دیگر منهای آمریکا.
آیتالله خامنهای رهبر ایران گفته به سه کشور اروپایی اعتماد ندارد و از مسئولان مذاکره کننده خواسته تا از این کشورها "تضمین قطعی" و "عملی" گرفته شود. آقای خامنهای چنین تضمینی را "بعید" دانسته و گفته است: "اگر نتوانستید تضمین قطعی بگیرید، دیگر نمیشود برجام را ادامه داد."