علياكبر جوانفكر
مديحهسراياني كه با كلام شورانگيز خود به ذكر مناقب ائمه اطهار(ع) ميپردازند و نوحهخواناني كه جنبههايي آموزنده از حماسههاي ماندگار مظلوميت همراه با مجاهدت، صلابت و اقتدار معنوي و اخلاقي اهل بيت عصمت و طهارت(ع) را به تصوير ميكشند تا قلوب و اذهان مردم ايران را به نور وجود با بركت بهترينهاي عالم، مصفا سازند، شايسته است با بهرهگيري از سخنان هدايتگر رهبر فرزانه انقلاب، به اين مهم توجه كنند كه زبان، لحن، صدا، فكر، انديشه، مراودات و مناسبات آنان، همواره بايد منعكسكننده زيباترين، ارزشمندترين و پاكترين مفاهيم باشد.
مردم متدين ايران به مداحان اهل بيت(ع) چشم دوختهاند كه ببينند از آنان چه كلامي و با چه لحن و ادبياتي صادر ميشود تا جانهاي تشنه خود را از آن سيراب سازند و عشق و ارادت خالصانه خود را به خاندان مطهر رسول خدا(ص) تجديد يا تشديد كنند. متجليكردن مكارم اخلاق در متن و بطن جامعه و سازماندهي يك جامعه آرماني و نمونه اسلامي، هدف غايي از همه مجاهدتهاي بيوقفهاي است كه ملت پر افتخار و سربلند ايران تاكنون به انجام رسانده و براي تحقق آن نيز بهاي گزافي پرداخته است.
مديحهسرايان و نوحهخوانان ما نه تنها بايد معرف جلوههاي زيبا و آموزندهاي از مكارم اخلاق و در عاليترين شكل آن باشند، بلكه از آنها انتظار ميرود كه با استفاده از فرصت سخنوري در جمع مؤمنين و متدينين جامعه، درسهاي آموزنده قرآن كريم و معارف نوراني اهل بيت(ع) را سرلوحه كار خود قرار دهند و با تبيين زواياي پيدا و پنهان زندگي پندآموز آنان، نظام اسلامي را در جهت گسترش اخلاق نيك و جاري كردن ارزشهاي ناب ديني در دل و جان مردم، ياري دهند. با ترويج خُلقيات خوب و تأكيد بر روحيه همدلي، برادري، صفا و صميميت ميان مردم است كه ميتوان يك جامعه انساني را در جهت نيل به آرمانهاي بزرگ الهي، اعتلا بخشيد و آن را به زيور نيك انديشي، تعاون، صبر، احسان، ايثار و گذشت، اميد به آينده، كمك به نيازمندان و پرهيز از تنگ نظري، نااميدي، بدخواهي و بُخل آراست.
جامعه مداحان و نوحهخوانان، تركيبي از عناصر متدين و دلسوخته است كه صوت دلنشين خود را به مثابه موهبتي الهي به خدمت ميگيرند تا عطر وجود نوراني و مبارك ائمه معصومين(ع) را در فضاي ايران اسلامي پراكنده سازند و دلهاي خيل مشتاقان را جلا بخشند. پس لازم است كه آنها در گفتار، رفتار و كردار خود، همه ارزشهاي زيباي دين مبين اسلام را متجلي سازند، دوستيها را تقويت كنند، محبت و مهرباني را تشويق نمايند، نوعدوستي و امداد به نيازمندان را به ديگران بياموزند و با زدودن غمها، كدورتها و بدفهميها از روح و روان مردم، شور و نشاط همراه با افكار سالم و سازنده را جايگزين آن سازند.
آنها نه فقط از كاربرد آهنگهاي بد و لهوي در كار مداحي و نوحهخواني بايد بپرهيزند بلكه لازم است از بيان هرگونه سخن سست و بياساس و تعرض به ديگران در اجتماعات عمومي اجتناب ورزند و دلهاي مؤمنان را به ذكر مناقب صحيح و متقن، شاد و خوشحال كنند.
تجربههاي گذشته، مؤيد اين سخن است كه هرگاه مداحان اهل بيت(ع) وارد حوزه مباحث و مجادلات بيحاصل سياسي و گروهي شدند، از شأن و منزلت جايگاه خويش فاصله گرفتند و نه فقط تأثير و جذابيت كلام خويش را از دست دادند بلكه به جاي پراكندن صفا و صميميت در صف مؤمنان، آنها را به چنددستگي و اختلاف انداختند و دغدغه و نگراني را به جامعه تزريق كردند.
سخنان حكيمانه رهبر معزز انقلاب، فرصتي را فراهم آورده است تا معدود مداحاني كه از سر غفلت و بيتوجهي، در مسيري خلاف شئون جامعه اسلامي قرار گرفته بودند، از كوبيدن بر طبل بياخلاقي باز ايستند و ضمن تجديدنظر در گفتار و رفتار خود، تحكيم وحدت جامعه اسلامي را سرمشق خويش قرار دهند