سفير عراق در تهران در گفتوگو با ايسنا:
تحريم سوريه را اجرا نميكنيم
هيچ اسير عراقي در ايران باقي نمانده است
1390/09/16
سفير كهنهكار عراق در تهران با خرسندي از خروج كامل و رسمي آمريكاييها از عراق ياد ميكند و نسبت به "برگشتناپذير" و "غيرقابل تمديد بودن" زمان اخراج گروهك تروريستي منافقين از عراق با قاطعيت سخن ميگويد.
مجيد الشيخ كه كشور متبوعش اين روزها با دو موضوع مهم خروج نيروهاي نظامي آمريكا و اخراج گروهك منافقين از پادگان اشرف دست و پنجه نرم ميكند تاكيد ميكند كه "عواقب ترك نكردن خاك عراق از سوي اين افراد به عهده خودشان است".
مجيد الشيخ ـ سفير جمهوري عراق در ايران ـ در گفتوگو با خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به پايان 2011 و موعد خروج كامل نيروهاي آمريكايي از عراق با بيان اينكه خروج آمريكاييها از عراق كامل شده است، گفت: برنامه خروج آمريكاييها از عراق بر اساس توافقنامه امنيتي بغداد ـ واشنگتن انجام ميشود.
او افزود: در حال حاضر از 170 هزار نيروي آمريكايي، 13 هزار نيرو در عراق هستند كه اينها هم در حال خارج شدن هستند.
الشيخ گفت: مراسمي به مناسبت تكميل خروج نيروهاي آمريكايي با حضور جو بايدن ـ معاون رييسجمهور آمريكا ـ به نام "روز وفاداري" در بغداد برگزار شد.
سفير عراق در ايران گفت: دو سال است كه نيروهاي عراقي مسايل نظامي، انتظامي و امنيتي را تحت كنترل دارند. بيش از 200 پادگان و پايگاه نيروهاي آمريكايي به طرف عراقي تحويل شدهاند. تمامي زندانيهايي كه در دست نيروهاي آمريكايي بودند تحويل داده شدند و عراق مرحله جديدي از استقلال، امنيت و صلح را با جهانيان و همسايگان خود بر اساس منافع مشترك پيشرو دارد.
مرحله سيطره و تسلط ديگران بر امور عراق پايان يافته است
وي خاطرنشان كرد: عراق بر اساس روابط همسطح با دولت ايالات متحده آمريكا تعامل خواهد داشت. مرحله سيطره و تسلط ديگران بر امور عراق پايان يافته است.
اين ديپلمات عراقي تاكيد كرد: حدود دو سال است كه نيروهاي عراقي مسايل نظامي و انتظامي و امنيتي را تحت كنترل دارند.
الشيخ ادامه داد: بيش از 200 پادگان و پايگاه نيروهاي آمريكايي تحويل طرف عراقي شدهاند. تمامي زندانهايي كه در دست نيروهاي آمريكايي بودند تحويل داده شدهاند و عراق مرحله جديدي از استقلال، امنيت و صلح را با جهانيان و همسايگان خود بر اساس منافع مشترك پيشرو دارد.
نيروهاي تخصصي نظامي خارجي در عراق مصونيت نخواهند داشت
سفير بغداد در تهران با بيان اينكه بعد از بازگشت معاون رييسجمهور آمريكا از عراق تمام نيروهاي آمريكايي خارج خواهند شد، ادامه داد: همچنين تمامي تجهيزات و دستگاهها اين نيروها به خارج از عراق منتقل شده است. البته شايد به خاطر استفاده از دستگاهها و تجهيزات نظامي از برخي نيروهاي نظامي و تخصصي كشورهاي سازنده آن تجهيزات استفاده شود. در عين حال اين افراد از مصونيت برخوردار نخواهند بود.
او درباره ادامه همكاري عراق و آمريكا در آينده اظهار كرد: توافقنامه استراتژيكي بين عراق و آمريكا درباره مسايل اقتصادي، علمي، فرهنگي، حقوقي و... وجود دارد.
اولينبار است آمريكاييها از كشوري به اين شكل خارج ميشوند
الشيخ با اشاره به برخي نگرانيها از ادامه تلاش آمريكا براي دريافت مصونيت براي نيروهاي نظامياش در عراق تصريح كرد: البته اين نگرانيها از ابتدا كه نيروهاي آمريكايي و كشورهاي ديگر وارد عراق شدند، وجود داشته است. بسياري معتقد بودند كشورهاي خارجي براي غارت نفت عراق به اين كشور آمدند يا آنها آمدهاند تا براي عراقيها تصميمگيري كنند، اما شاهد بوديم كه مجلس نمايندگان عراق توسط آحاد ملت در انتخاباتي آزاد تشكيل شد. خيليها در دنيا و كشورهاي همسايه پيشبيني نميكردند نيروهاي آمريكايي به اين صورت كه الان از عراق خارج شدند، عراق را ترك كنند. براي اولينبار است كه حتي خود آمريكاييها هم با چنين مسالهاي مواجه ميشوند كه از كشوري به اين نحو خارج شوند.
وي خاطرنشان كرد: بنابراين اين عراقيها هستند كه نقشه راه كشورشان را ترسيم ميكنند.
موضوع 21 ميليارد دلار در حال پيگيري است
سفير عراق در تهران درباره 21 ميليارد دلاري كه گفته ميشود براي بازسازي عراق به آمريكاييها داده شده بود، اما بخشي از آن ناپديد شده و بخشي براي اموري غير از بازسازي صرف شده است، گفت: حرف و حديث در اينباره زياد است و متاسفانه كسي مدرك مستند ارايه نميكند تا به عنوان سند در تحقيقاتي كه در اين زمينه در حال انجام است ارايه كنيم. در عين حال اين موضوع در حال پيگيري است.
الشيخ در پاسخ به اين پرسش كه حضور آمريكاييها در عراق در سالهاي گذشته در مواردي موجب بروز تخلفات و جرايمي شده است، پس از خروج آنها از عراق اين مسايل چگونه پيگيري خواهد شد؟ اظهار كرد: روابط ميان دو كشور عراق و آمريكا برقرار است و ميتوان از مسيرهاي مختلف به مسايل دوجانبه پرداخت.
اخراج منافقين از عراق برگشتناپذير و غيرقابل تمديد است
او در ادامه درباره خروج منافقين از عراق با نزديك شدن به پايان 2011 و موعد تعيين شده از سوي دولت و پارلمان عراق گفت: تصميم براي اخراج منافقين از خاك عراق از سوي دولت اتخاذ شده است و اين تصميم برگشتناپذير و غيرقابل تمديد است.
آذربايجان و برخي كشورها حدود 900 نفر از منافقين را پذيرش كردهاند
اين ديپلمات عراقي در پاسخ به اين پرسش كه گفته ميشود برخي كشورها از جمله آذربايجان تعداد قابل توجهي از اين افراد را پذيرفتهاند؟ گفت: نه تنها آذربايجان، بلكه برخي كشورهاي ديگر در حدود 900 نفر از اين افراد را پذيرش كردهاند و اقدامات لازم با همكاري صليب سرخ و مقامات عراقي براي انتقال اين افراد در حال انجام است. در هر حال اعضاي گروهك منافقين بايد تا قبل از 31 دسامبر 2011 خاك عراق را ترك كنند در غير اين صورت عواقب ترك نكردن خاك عراق به عهده خودشان است.
الشيخ در پاسخ به اين پرسش كه تمهيدات دولت عراق در صورت خارج نشدن اين افراد تا قبل از موعد تعيين شده چيست؟ گفت: براي چنين وضعيتي تصميمي گرفته نشده است و نميدانيم اوضاع به چه سمتي ميرود. در حال حاضر مردم منطقه نسبت به حضور اين افراد و اشغال زمينهاي زراعي و كشاورزيشان شديدا معترضاند و ممكن است حضور اين افراد در اين منطقه آرامش را به خطر اندازد.
وي درباره برخي انتقادها و اعتراضها از سوي اروپاييها به دولت عراق درباره تصميماش براي اخراج گروهك تروريستي منافقين از عراق و درخواستها براي تمديد زمان تعيين شده براي خروج اين افراد از عراق، اظهار كرد: ما درباره پذيرش اين افراد از سوي كشورهاي مختلف هيچ مشكلي نداريم، هر كشوري ميتواند به اين افراد پناهندگي دهند. ما آماده همكاري در اين زمينه هستيم.
اگر اروپا به اخراج منافقين اعتراض دارد، اين افراد را پذيرش كند
الشيخ افزود: كشورهاي اروپايي اگر نسبت به اين مساله اعتراض دارند، ميتوانند هر چه سريعتر اين افراد را پذيرش كنند. متاسفانه كشورهايي كه از اين افراد حمايت ميكنند براي پذيرش آنها اقدام جدي انجام نميدهند.
او درباره برخي از اعضاي گروهك تروريستي منافقين كه پرونده قضايي در ايران و عراق دارند گفت: برخي از اين افراد كه در عراق پرونده دارند بر اساس قوانين عراق با آنها برخورد ميشود. ايران ميتواند از طريق پليس بينالملل درباره اين افراد اقدام كند.
موضوع فروش كودكان در بغداد مربوط به رژيم صدام است
سفير عراق در تهران درباره گزارشي كه از فروش كودكان عراقي در مركز شهر بغداد در رسانهها منتشر شده است، اظهار كرد: بعيد ميدانم اين مساله مربوط به الان باشد، احتمالا اين موضوع به دوران رژيم صدام باز ميگردد.
امنيت زائران در عراق را به طور ويژه تامين ميكنيم
الشيخ درباره برخي اقدامات تروريستي در مسير كاروانهاي زيارتي ايران و تمهيدات عراق براي تامين امنيت زائران تصريح كرد: وظيفه دولت عراق است كه امنيت كشورش را تامين كند، امنيت شهروندان عراقي و زائران كشورهاي مختلف كه به عراق سفر ميكنند از وظايف دولت است. البته عمليات تروريستي مسالهاي است كه هر چند وقت يكبار در عراق اتفاق ميافتد كه در اين بين شهروندان عراقي و يا زائران ايراني هر دو آسيب ميبينند. در عين حال ما همواره از نيروهاي عراقي ميخواهيم كه امنيت زائران را به طور ويژه تامين كنند.
وي همچنين از زائران كشورهاي مختلف خواست كه به موارد امنيتي از پيش تعيين شده توجه كنند و گفت: بعضا ديده ميشود برخي زائران در مسيرها به جاهايي ميروند كه مقرر نشده است.
سفير عراق در تهران ادامه داد: روزانه چهار هزار زائر به عراق وارد ميشوند و در مناسبتها اين تعداد به پنج تا شش هزار نفر ميرسد. در عين حال بر حفظ امنيت زائران تاكيد داريم و به آن بيتوجه نيستيم.
شركتهاي هوايي ايران از فرودگاه نجف مسافر جابهجا ميكنند
او درباره افزايش فعاليت و خدماتدهي فرودگاه نجف در كنار فرودگاه بغداد با تاكيد بر اينكه فرودگاه نجف در حال حاضر فعال است، اظهار كرد: شركتهاي هوايي ايراني در حال حاضر از مشهد، اصفهان و تهران در كنار شركتهاي عراقي از طريق فرودگاه نجف خدمات ارايه ميدهند و مشكلي در اينباره وجود ندارد.
الشيخ درباره برخي تحليلها درباره فدرالي شدن عراق در آينده، گفت: در شرايط كنوني پرداختن به اين موضوعها مناسب نيست. بايد اجازه دهيم آمريكاييها از عراق خارج شوند تا عراق حاكميت كامل خود را به دست گيرد تا در جو آرامي اين نوع مباحث مطرح و درباره آن تصميمگيري شود.
زمان سفر آينده مالكي به ايران هنوز مشخص نيست
وي با اشاره به سفر ماه آينده نوري المالكي ـ نخستوزير عراق ـ به تهران، اين سفر را در چارچوب برگزاري كميسيون مشترك دو كشور به سرپرستي نخستوزير عراق و معاون اول رييسجمهور ايران عنوان كرد و گفت: در ديداري كه دو هفته پيش با نخستوزير در عراق داشتم وي براي سفر به ايران ابراز تمايل كرد، اما تاريخ اين سفر هنوز مشخص نيست.
عراق كمكهاي مالي به نيروهاي بعثي را پيگيري ميكند
سفير عراق در تهران درباره اقدام برخي نيروهاي بعثي باقيمانده از رژيم صدام به ترور مردم عراق اظهار كرد: اين افراد به خاطر اقداماتشان از سوي قانون تحت تعقيب قرار ميگيرند. آنها بايد بدانند كه بالاتر از صدام نيستند و با آنها برخورد ميشود.
او درباره كمكهاي مالي برخي كشورهاي منطقه به نيروهاي بعثي باقيمانده در عراق گفت: هر كشور و فردي از اين افراد و گروهها حمايت مالي كند، اشتباه بزرگي انجام داده است؛ عراق اين موضوع را به طور جدي پيگيري ميكند.
تحريمها عليه دمشق را اجرا نميكنيم
عراق با سرنگوني رژيم سوريه به شكلي كه اتحاديه عرب دنبال ميكند، مخالف است
اين ديپلمات عراقي در ادامه گفتوگو با خبرنگار ايسنا، درباره موضع عراق نسبت به تحريم سوريه از سوي اتحاديه عرب خاطرنشان كرد: معتقديم تحريم اقتصادي سوريه اشتباه است، چرا كه اين تحريم متوجه ملت سوريه است نه دولت اين كشور.
وي اضافه كرد: عراق با درخواست سرنگوني رژيم سوريه به شكلي كه در حال حاضر از سوي اتحاديه عرب مطرح شده، مخالف است. در عين حال معتقديم اجراي اصلاحات سياسي از سوي سوريه ميتواند راهگشا و اقدامي مثبت باشد.
سفير عراق در ايران خاطرنشان كرد: عراق موضعش درباره سوريه را به مقامات سوري و كشورهاي مختلف عربي و منطقه منعكس كرده است.
او در پاسخ به اين پرسش كه آيا عراق تحريمهاي بينالمللي و اتحاديه عرب درباره سوريه را اجرا ميكند؟ تاكيد كرد: ما با سوريه منافع مشترك داريم و تحريمها عليه دمشق را اجرا نميكنيم.
اعتراضها در عراق ناشي از بهار عربي نيست، انعكاس فضاي آزادي است
الشيخ درباره برخي تظاهرات در عراق و تاثير تحولات منطقه و خاورميانه بر فضاي داخلي اين كشور خاطرنشان كرد: امروز عراق يك الگو است و نميتوان گفت اين اعتراضها در عراق ناشي از بهار عربي است. اعتراضهايي كه وجود دارد انعكاس فضاي آزادي است كه بعد از صدام حسين به وجود آمده است. امروز حدود 150 روزنامه و 56 شبكه ماهوارهيي عراقي فعال هستند و طبيعي است اعتراضهايي هم شنيده شود.
هيچ اسير عراقي در ايران باقي نمانده است
الشيخ همچنين درباره برخي ادعاها از سوي يكي از نمايندگان پارلمان عراق مبني بر اينكه تعدادي از اسيران عراقي از زمان جنگ تحميلي در اختيار ايران هستند، گفت: با توجه به اظهارات مقامات ايراني و اطلاعاتي كه از سوي وزارت خارجه ايران دريافت كردم، هيچ اسير عراقي در ايران باقي نمانده است.
سفير عراق در ايران با توجه به اتمام دوره ماموريتش و ادامه حضورش در سفارت عراق در ايران گفت: هر چه مصلحت دو كشور باشد، انجام ميدهم.
وي تصريح كرد: روابط ايران و عراق بايد در بالاترين سطح باشد. دو كشور مشتركات فراواني دارند و به روابط خوبي دست يافتهايم.
گفتوگو از خبرنگار ايسنا ـ زهرا اصغري
انتهاي پيام